Ο καφές δεν είναι «ένεση» ενέργειας, όπως θεωρούν οι περισσότεροι, αλλά, όπως προειδοποιεί καθηγήτρια πανεπιστημίου, «δάνειο» ενέργειας, που παίρνουν και θα κληθούν να αποπληρώσουν με… νόμισμα τον ύπνο.
- Από τον Βασίλη Χονδρογιάννη
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η καθηγήτρια Διατροφολογίας του University of Newcastle της Αυστραλίας, Emma Beckett, με άρθρο της στο «The Conversation». Η επιστήμονας αναφέρει ότι η καφεΐνη που περιέχεται στον καφέ μπλοκάρει πρόσκαιρα τη δράση μιας χημικής ουσίας, γνωστής ως αδενοσίνη.
Η Beckett εξηγεί ότι, όταν εργάζεται κανείς και καταναλώνει ενέργεια, ο οργανισμός του παράγει σταδιακά αδενοσίνη. Η ουσία αυτή στη συνέχεια συνδέεται με τον υποδοχέα της, δίνοντας το σύνθημα στα κύτταρα ότι πρέπει να κατεβάσουν ταχύτητα στη λειτουργία τους για να μην ξεμείνει ο οργανισμός από ενέργεια. Με αυτόν τον τρόπο η αδενοσίνη ενεργοποιεί τον μηχανισμό που προκαλεί υπνηλία, ώστε να ξεκουραστεί ο οργανισμός κατά τον ύπνο.
Η καφεΐνη δεν επιτρέπει στην αδενοσίνη να συνδεθεί με τον υποδοχέα της, οπότε ο άνθρωπος νιώθει σαν να έλαβε έξτρα ενέργεια. Οσο υπάρχει καφεΐνη στον οργανισμό η αδενοσίνη συσσωρεύεται. Ετσι, όταν χαθεί η επίδραση της καφεΐνης, ακολουθεί ένα κύμα αδενοσίνης, η οποία ενώνεται με τους υποδοχείς μαζικά, ενεργοποιώντας στο μέγιστο τον μηχανισμό της υπνηλίας. Τότε ο άνθρωπος νιώθει μεγαλύτερη κούραση και εντονότερη ανάγκη να κοιμηθεί για περισσότερο χρόνο.