Είναι κοινά τρόφιμα τα οποία περιλαμβάνονται στη διατροφή των περισσοτέρων, ωστόσο δεν προσφέρουν μόνο γευστική απόλαυση, αλλά, σύμφωνα με την επιστήμη, αποτελούν τα superfoods της γονιμότητας.
- Από τον Βασίλη Χονδρογιάννη
Ντομάτες, αβγά, πουλερικά και ο υποτιμημένος πασατέμπος περιέχουν συστατικά τα οποία έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν τη γονιμότητα ανδρών και των γυναικών, με αποτέλεσμα να μεγαλώνουν οι πιθανότητες εγκυμοσύνης.
Η χρωστική ουσία λυκοπένιο, που δίνει το κόκκινο χρώμα στις ντομάτες, σύμφωνα με έρευνα του 2019 που επικαλείται η «Daily Mail», αυξάνει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων στους άνδρες. Προστατεύει δε τις γυναίκες από την ενδομητρίωση, η οποία αποτελεί την κύρια αιτία στειρότητας παγκοσμίως.
Κοτόπουλα και γαλοπούλες περιέχουν στο κρέας τους σελήνιο και σίδηρο, που, σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, αυξάνουν κατά 13% τις πιθανότητες για τον άνδρα να καταστήσει έγκυο μια γυναίκα.
Ο κρόκος των αβγών, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, περιέχει σίδηρο, ψευδάργυρο, φολικό οξύ και βιταμίνη Α, τα οποία, σύμφωνα με έρευνες, αυξάνουν τη γονιμότητα ανδρών και γυναικών. Οι σπόροι κολοκυθιών, ευρύτερα γνωστοί ως πασατέμπος, είναι πλούσιοι σε βιταμίνες και μέταλλα, κυρίως ψευδάργυρο, τα οποία παίζουν κομβικό ρόλο στη γονιμότητα και των δύο φύλων. Στους άνδρες αυξάνουν την ποιότητα του σπέρματος, ενώ προστατεύουν τις γυναίκες από τον κίνδυνο υπογονιμότητας.