Τόσο τα δημόσια ασφαλιστικά ταμεία όσο και οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες χρόνια τώρα «κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου» για το διαρκώς αυξανόμενο κόστος, που αναμένεται να σκαρφαλώσει σε περισσότερα από 4 τρισ. δολάρια ετησίως ως το 2035 ή 3% του παγκόσμιου ΑΕΠ, λόγω των καταστάσεων υγείας που συνδέονται με το να είναι κάποιος υπέρβαρος.
Χαρακτηρίζοντας τα στοιχεία αυτά «σαφή προειδοποίηση», ο «Ατλας 2023» της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας για την Παχυσαρκία προβλέπει ότι το 51% του κόσμου -δηλαδή πάνω από 4 δισ. άνθρωποι- θα είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο μέσα στα επόμενα 12 χρόνια. Τα στοιχεία θα παρουσιαστούν στον ΟΗΕ και στα κράτη-μέλη την ερχόμενη εβδομάδα.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τη νέα έκθεση που δόθηκε χθες Παρασκευή στη δημοσιότητα, αν δεν αναληφθεί σημαντική δράση τα ποσοστά της παχυσαρκίας θα αυξηθούν ιδιαιτέρως γρήγορα και μεταξύ των παιδιών χωρών χαμηλότερου εισοδήματος, μια και η έκθεση συμπεραίνει ότι σχεδόν όλες οι χώρες που αναμένεται να δουν τις μεγαλύτερες αυξήσεις παχυσαρκίας τα ερχόμενα χρόνια είναι χώρες χαμηλού ή μεσαίου εισοδήματος στην Ασία και την Αφρική.
Ανησυχία
Η πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας για την Παχυσαρκία Λουίζ Μπάουρ δήλωσε ότι οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής χρειάζεται να δράσουν «τώρα», ώστε να αποτρέψουν την επιδείνωση της κατάστασης. «Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό να βλέπουμε τα ποσοστά παχυσαρκίας να αυξάνονται ταχύτερα μεταξύ παιδιών και εφήβων» υπογράμμισε.
«Οι κυβερνήσεις και οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής ανά τον κόσμο χρειάζεται να κάνουν ό,τι μπορούν, ώστε να αποφευχθεί η μεταβίβαση υγειονομικού, κοινωνικού και οικονομικού κόστους στη νεότερη γενιά», συμπληρώνει. Σύμφωνα με την έκθεση, η παιδική παχυσαρκία θα μπορούσε να υπερδιπλασιαστεί από τα επίπεδα του 2020, φτάνοντας σε αριθμό τα 208.000.000 αγόρια και τα 175.000.000 κορίτσια ως το 2035. Ωστόσο, οι συντάκτες της έκθεσης σημειώνουν ότι δεν επιρρίπτουν την ευθύνη στο άτομο, αλλά ζητούν να εστιαστεί η προσοχή σε κοινωνικούς, περιβαλλοντικούς και βιολογικούς παράγοντες που εμπλέκονται σε αυτές τις καταστάσεις.