Η καθημερινή κατανάλωση ορισμένων τροφών μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των επιπέδων του αντιλαμβανόμενου στρες, διαπιστώνει νέα μελέτη η οποία διερευνά τη σχέση μεταξύ του μικροβιώματος, της λειτουργίας του εντέρου και του στρες.
- Από τη Σοφία Τικταμπανίδη
Η συγκεκριμένη δίαιτα περιελάμβανε καθημερινά 6-8 μερίδες φρούτων και λαχανικών με υψηλή περιεκτικότητα σε πρεβιοτικές ίνες (όπως κρεμμύδια, πράσα, λάχανο, μήλα, μπανάνες και βρώμη), 5-8 μερίδες δημητριακών και 3-4 μερίδες οσπρίων την εβδομάδα. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες έπρεπε να συμπεριλάβουν στη διατροφή τους 2-3 μερίδες τροφών που έχουν υποστεί ζύμωση (όπως ξινολάχανο, κεφίρ ή κομπούτσα).
Οι συμμετέχοντες στη δίαιτα ελέγχου έλαβαν μόνο γενικές διατροφικές συμβουλές με βάση τη διατροφική πυραμίδα. Η μελέτη διαπίστωσε ότι όσοι ακολούθησαν την ψυχοβιοτική δίαιτα για περίοδο τεσσάρων εβδομάδων παρουσίασαν μείωση του στρες, ενώ εκείνοι που την ακολούθησαν αυστηρά παρουσίασαν μεγαλύτερη μείωση.
Οι ερευνητές εντόπισαν σημαντικές αλλαγές στο επίπεδο 40 χημικών ουσιών, ενώ παρατήρησαν μόνο ανεπαίσθητες αλλαγές στη σύνθεση και τη λειτουργία των μικροβίων. Η ποιότητα του ύπνου βελτιώθηκε τόσο στην ομάδα θεραπείας όσο και στην ομάδα ελέγχου. Τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν ότι οι διατροφικές προσεγγίσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση του στρες σε έναν ανθρώπινο πληθυσμό.
Ο καθηγητής Τζον Κράιαν δήλωσε: «Η μελέτη μάς παρέχει ένα από τα πρώτα δεδομένα στην αλληλεπίδραση μεταξύ της διατροφής, του μικροβιώματος και του στρες. Η υιοθέτηση μιας διατροφής που στοχεύει στη θετική διαμόρφωση της επικοινωνίας εντέρου – εγκεφάλου μπορεί να μειώσει το στρες, αλλά απαιτείται πρόσθετη έρευνα για τη διερεύνηση των υποκείμενων μηχανισμών». Ας ελπίσουμε ότι η μελέτη θα ενθαρρύνει τους γιατρούς να συμπεριλάβουν τις διατροφικές συμβουλές ως μέρος της ολιστικής διαχείρισης των ασθενών.