Ενημερωτικές δράσεις για την καρδιακή ανεπάρκεια

Το 1,5% του πληθυσμού στην Ελλάδα πάσχει από τη νόσο

Must Read

«Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι μια εξαιρετικά σοβαρή και σύνθετη πάθηση, που αφορά το 1,5% περίπου του πληθυσμού στη χώρα μας».

Αυτό τονίζει ο πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας (ΕΚΕ), καθηγητής Καρδιολογίας και πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Κρήτης, Γιώργος Κοχιαδάκης, υπογραμμίζοντας ότι «ο αριθμός των ασθενών πιθανότατα θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια λόγω της γήρανσης του πληθυσμού και της βελτίωσης της διάγνωσής της».

Με αφορμή τις Ημέρες Ευαισθητοποίησης της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας για την Καρδιακή Ανεπάρκεια (1-7 Μαΐου 2023), η ΕΚΕ με την Ομάδα Εργασίας Καρδιακής Ανεπάρκειας πραγματοποιεί κοινωνικές δράσεις σε μεγάλες πόλεις της χώρας, με περίπτερα ενημέρωσης πολιτών, εκπαιδευτικά σεμινάρια για γιατρούς και φροντιστές ασθενών, ενημέρωση ασθενών από το προσωπικό των καρδιολογικών κλινικών των νοσοκομείων, ομιλίες και προληπτικές εξετάσεις σε πολίτες, ενώ διανέμει πολυσέλιδο ενημερωτικό φυλλάδιο στο κοινό.

Ο κ. Κοχιαδάκης προσθέτει ότι με τις πολύπλευρες κοινωνικές δράσεις που αναλαμβάνει η ΕΚΕ «επιδιώκουμε να ενημερώσουμε τους καρδιαγγειακούς ασθενείς και ευρύτερα τους πολίτες για τα συμπτώματα και τις επιπτώσεις που έχει για την ανθρώπινη υγεία αυτή η σοβαρή ασθένεια. Ταυτόχρονα, στοχεύουμε στην πληρέστερη ενημέρωση των γιατρών, του νοσηλευτικού προσωπικού και των φροντιστών των ασθενών, κάτι που θα συμβάλει στην καλύτερη αντιμετώπιση και θεραπεία».

Στην καρδιακή ανεπάρκεια αυτό που συμβαίνει είναι ότι η καρδιά του ασθενούς είναι αδύναμη. Ετσι, δεν μπορεί να στείλει αρκετή ποσότητα αίματος σε ολόκληρο το σώμα, με αποτέλεσμα αυτό να μη λαμβάνει το οξυγόνο και τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται για να δουλέψει φυσιολογικά. Επειδή το αίμα και το οξυγόνο δεν φτάνουν για να θρέψουν τους μυς και τα όργανα του σώματος, οι μύες κουράζονται και ο ασθενής εμφανίζει εύκολα κόπωση. Παράλληλα, δεν επιστρέφει αρκετό αίμα στην καρδιά. Το αίμα που δεν μπορεί να γυρίσει πίσω μαζεύεται στις φλέβες, αυξάνεται η πίεση μέσα σε αυτές, οπότε δημιουργούνται οιδήματα-πρήξιμο στα πόδια και στην κοιλιά. Υγρό μαζεύεται και στους πνεύμονες, και προκαλεί συμφόρηση και δύσπνοια. Στην κατάσταση αυτή, το σώμα προσπαθεί να αντεπεξέλθει, αλλά μόνο για μικρό χρονικό διάστημα τα καταφέρνει, με τα συμπτώματα τελικά να αυξάνονται.

Τα κύρια συμπτώματα:

  • Δύσπνοια αρχικά στην έντονη προσπάθεια και στη συνέχεια στην καθημερινή δραστηριότητα, στην ηρεμία και την κατάκλιση.
  • Απότομη αύξηση σωματικού βάρους.
  • Εύκολη κόπωση ακόμα και σε συνήθεις δραστηριότητες.
  • Εμφάνιση αρρυθμιών, επεισοδίων ζάλης και πόνου στο στήθος (στηθάγχη).
  • Οίδημα (πρήξιμο) στα πόδια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι όλες οι καταστάσεις που οδηγούν σε καρδιακή ανεπάρκεια αναστρέψιμες, ωστόσο οι υπάρχουσες θεραπείες μπορούν να βελτιώσουν τα συμπτώματα και την ποιότητα ζωής του ασθενούς, να μειώσουν τις νοσηλείες και να αυξήσουν το προσδόκιμο ζωής.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This