Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι προσπαθούν να βρουν και να υιοθετήσουν εναλλακτικούς τρόπους διατροφής, επιλέγοντας περισσότερο πρωτογενή τρόφιμα.
- Από τη Σοφία Τικταμπανίδη
Το ταχίνι είναι 100% αλεσµένο σησάµι, χωρίς καµία προσθήκη άλλων πρόσθετων. Είναι λοιπόν ένα τρόφιµο φυτικής προέλευσης, το οποίο είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε πρωτεΐνη, πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία είναι απαραίτητα στην καθηµερινή διατροφή µας, αλλά και σε ποικιλία αντιοξειδωτικών ουσιών. Ποιοι όμως πρέπει να καταναλώνουν ταχίνι τακτικά;
Παιδιά και έφηβοι: Βασικότερος λόγος που προτείνεται η χρήση ταχινιού από την παιδική ηλικία είναι η εξοικείωση του παιδιού με πρωτογενείς γεύσεις και τρόφιμα. Τα παιδιά συνηθίζουν στα επεξεργασμένα τρόφιμα και τα πρωτογενή τρόφιμα όπως το ταχίνι μοιάζουν «ξένα» καθώς μεγαλώνουν. Ετσι χάνουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν τρόφιμα που θα προάγουν την υγεία τους και την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού, ενώ αυξάνουν την κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε κορεσμένα λιπαρά, αλάτι και άλλα πρόσθετα.
Ατομα τρίτης ηλικίας: Η αξιολόγηση και επιλογή των κατάλληλων τροφίμων για τη συγκεκριμένη κατηγορία ανθρώπων δεν γίνεται μόνο βάσει της θρεπτικής τους σύστασης, αλλά πρέπει να λαμβάνονται υπ’ όψιν και οι ιδιαίτερες ανάγκες για μεγαλύτερη πρόσληψη μικροστοιχείων, η μειωμένη ικανότητα μάσησης και απορρόφησης από το πεπτικό σύστημα. Σε τέτοιες περιπτώσεις τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, εύληπτα και πυκνά σε ενέργεια αποτελούν τις καλύτερες λύσεις.
Ατομα με προδιάθεση για καρδιαγγειακά προβλήματα και υπέρταση: Οπως ήδη αναφέρθηκε, στο ταχίνι περιέχονται φαινολικές ενώσεις, οι λεγόμενες λιγνάνες, με κυριότερες από αυτές τη σεσαμίνη και τη σεσαμινόλη. Οι ουσίες αυτές μαζί με τη βιταμίνη Ε, που επίσης βρίσκεται στο ταχίνι, παρουσιάζουν ισχυρότατη αντιοξειδωτική δράση, εμποδίζοντας την οξείδωση των λιπαρών οξέων στον οργανισμό. Το γεγονός αυτό καθίσταται εξαιρετικά σημαντικό, καθώς είναι σήμερα γνωστό ότι η οξείδωση των λιπαρών οξέων αποτελεί το πρώτο στάδιο και έναν σημαντικό αιτιολογικό μηχανισμό για τη δημιουργία αθηροσκλήρωσης.
Ατομα με προδιάθεση για σακχαρώδη διαβήτη: Η τακτική και παράλληλη κατανάλωση ταχινιού φαίνεται ότι καθυστερεί την απορρόφηση των υδατανθράκων και περιορίζει τον ρυθμό αύξησης των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, εξυπηρετώντας την ευκολότερη ρύθμισή τους από τον οργανισμό με φυσικό τρόπο.
Χορτοφάγοι: Ο αριθμός των ανθρώπων που περιορίζουν ή αποκλείουν την κατανάλωση ζωικών προϊόντων διαρκώς αυξάνεται. Η ανάγκη για κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε φυτική πρωτεΐνη αλλά και μικροστοιχεία, που συναντώνται κυρίως σε ζωικά τρόφιμα, είναι επιτακτική.
Πώς να το καταναλώσουμε. Βάσει, λοιπόν, αυτών των πρόσφατων ευρημάτων, θα πρέπει να θεωρήσουμε το ταχίνι ένα λειτουργικό τρόφιμο που μπορεί να αποτελέσει μέρος της καθημερινής διατροφής όλων. Για όσους προτιμούν μια πιο γλυκιά γεύση, ο συνδυασμός του με λίγο μέλι μπορεί να είναι λύση. Σε κάθε όμως περίπτωση θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως μέρος του πρωινού, των σνακ ή ακόμα και των κυρίως γευμάτων στην προσπάθεια για μια πιο υγιεινή διατροφή.