Παραφράζοντας κανείς το γνωστό ρητό, θα μπορούσε να πει ότι ένα μήλο την ημέρα το Αλτσχάιμερ κάνει πέρα, με βάση τουλάχιστον όσα είπε ειδικός που επικαλείται επιστημονική έρευνα.
- Aπό τον Βασίλη Χονδρογιάννη
Ο κλινικός διατροφολόγος δρ Vincent Candrawinata, από την Αυστραλία, εξήγησε στην dailymail.co.uk ότι η συχνή κατανάλωση μήλων κάνει καλό στον εγκέφαλο, καθώς περιέχουν ουσίες οι οποίες ενισχύουν τη μνήμη. Αναφέρθηκε σε πρωτεΐνες, μεταλλικά άλατα και κυρίως στα φλαβονοειδή, τα οποία, όπως είπε, συνδέονται από έρευνες με τη διατήρηση της καλής μνήμης. Τόνισε, δε, ότι ειδικά τα φλαβονοειδή έχει αποδειχτεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης του Αλτσχάιμερ, διότι προστατεύουν τον εγκέφαλο από ουσίες που του προκαλούν βλάβες.
Η καθημερινή κατανάλωση μήλων «μπορεί να σε βοηθήσει να θυμάσαι πού άφησες τα κλειδιά του αυτοκινήτου» είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στο τυπικό σύμπτωμα που εμφανίζουν όσοι πάσχουν από Αλτσχάιμερ. Πρόσθεσε ότι έρευνα που έγινε στις ΗΠΑ σε 2.800 πενηντάχρονους εθελοντές έδειξε ότι όσοι έτρωγαν λιγότερα φρούτα πλούσια σε φλαβονοειδή είχαν δύο με τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν Αλτσχάιμερ μέσα σε 20 χρόνια.
Πρόσθεσε επίσης ότι η θετική επίδραση των φλαβονοειδών που περιέχονται στα μήλα δεν περιορίζεται μόνο στην προστασία από το Αλτσχάιμερ. Ανέφερε ότι άλλες έρευνες έχουν δείξει πως μειώνουν σημαντικά την ένταση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης, καθώς και το άγχος.