Πριν από λίγες μέρες πραγματοποιήθηκε στο Αμβούργο το 59ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Διαβητολογικης Εταιρείας (EASD), με τη συμμετοχή επιστημόνων και κλινικών ιατρών απ’ όλο τον κόσμο. Ο ενδοκρινολόγος, Κωνσταντίνος Μανωλόπουλος ταξίδεψε στη Γερμανία, συμμετέχοντας στις εργασίες του συνεδρίου και μας μεταφέρει όλα τα νεότερα δεδομένα αναφορικά με τη θεραπευτική αντιμετώπιση του διαβήτη. Παράλληλα, με αφορμή τη συμμετοχή του στην επιστημονική αυτή διοργάνωση μας μίλησε για τη σημασία της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης των επαγγελματικών υγείας, αλλά και για τις ευκαιρίες γόνιμου διαλόγου και ανταλλαγής απόψεων με συναδέλφους από άλλες χώρες του κόσμου, οι οποίες προσφέρονται στο περιθώριο επιστημονικών διοργανώσεων διεθνούς βεληνεκούς.
Κε Μανωλόπουλε, πρόσφατα βρεθήκατε στο Αμβούργο όπου φιλοξενήθηκε το 59ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Διαβητολογικης Εταιρείας (EASD). Ποια ήταν τα κορυφαία ζητήματα που τέθηκαν στο επίκεντρο της φετινής διοργάνωσης;
Τα βασικά θέματα που επικράτησαν στο συνέδριο ήταν τρία – η μείωση των επιπλοκών του διαβήτη και του μεταβολικού συνδρόμου μέσω της χρήσης νέων φαρμάκων, η επανάσταση στη θεραπεία του διαβήτη που σχετίζεται με την χρήση της τεχνολογίας καθώς και τα βήματα που πρέπει να κάνουμε όλοι μας ώστε να εξαλειφθεί το στίγμα της διάγνωσης για τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη.
Υπάρχουν νεότερα δεδομένα αναφορικά με τη θεραπεία του σακχαρώδους διαβήτη; Σε τι μπορούμε να προσβλέπουμε στο μέλλον;
Μετά από πολλές δεκαετίες όπου τα φάρμακα για τη θεραπεία του διαβήτη ήταν τα ίδια, εδώ και μερικά χρόνια έχουμε στη διάθεσή μας νεότερα φάρμακα που έχουν αλλάξει ριζικά την προσέγγισή μας. Για παράδειγμα, έχουμε καταφέρει να «σπρώξουμε» προς τα πίσω το χρονικό σημείο όπου πρέπει να ξεκινήσει κάποιος ασθενής με διαβήτη ινσουλινοθεραπεία. Επίσης, τα νεότερα αυτά φάρμακα έχουν μειώσει δραματικά το ποσοστό επιπλοκών του διαβήτη, δηλαδή τον κίνδυνο να πάθει κανείς έμφραγμα και άλλες καρδιακές επιπλοκές ή να χρειαστεί αιμοκάθαρση λόγω νεφρικής ανεπάρκειας. Μάλιστα, η μείωση αυτού του κινδύνου είναι τόσο μεγάλη που κάποια από αυτά τα φάρμακα έχουν αρχίσει πια να χρησιμοποιούνται και σε ασθενείς που δεν πάσχουν από διαβήτη.
Παρομοίως, φάρμακα που ξεκίνησαν ως αντιδιαβητικές θεραπείες τώρα έχουν εφαρμογή στη θεραπεία της παχυσαρκίας και οι νεότερες έρευνες δείχνουν ότι έχουν πολλαπλά οφέλη στην υγεία αυτών των ανθρώπων. Τέλος, η τεχνολογία στον διαβήτη, που αφορά τόσο την συνεχή μέτρηση και καταγραφή του επίπεδου σακχάρου στο αίμα, όσο και την ημι-αυτόματη χορήγηση ινσουλίνης μέσω αντλίας για άτομα που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1, έχει κάνει θεαματικά άλματα. Αυτό μας επιτρέπει να μπορούμε να ρυθμίσουμε το σάκχαρο με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια, αποφεύγοντας παράλληλα επιπλοκές όπως είναι η υπογλυκαιμία. Συνολικά λοιπόν, τα επόμενα χρόνια η θεραπεία του διαβήτη θα είναι πιο εξατομικευμένη, πιο αποτελεσματική και με πολλαπλά θετικά οφέλη που θα οδηγούν σε μια καλύτερη υγεία και ποιότητα ζωής για τους ανθρώπους που πάσχουν από την νόσο αυτή.
Μπορούν διοργανώσεις όπως το Ετήσιο Συνέδριο της ΕASD, που αποτελεί τον κορυφαίο επιστημονικό θεσμό στον τομέα της Διαβητολογίας, να οδηγήσουν στην παραγωγή γνώσης που είναι άμεσα εφαρμόσιμη στο ιατρείο, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των ασθενών;
Φυσικά και μπορούν. Τα επιστημονικά συνέδρια είναι κατ’ εξοχήν ο τόπος και ο χρόνος όπου παράγεται γνώση, υπάρχει ζύμωση και ανταλλαγή απόψεων ανάμεσα στους ερευνητές και τους κλινικούς ιατρούς. Παρουσιάζονται τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα και πολλά από αυτά μεταφράζονται σε αλλαγές στην κλινική πράξη με άμεση θετική επίδραση στην ζωή των ασθενών, όπως αναφέραμε. Επίσης, είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι τα τελευταία χρόνια συμμετέχουν και ασθενείς σε αυτά τα συνέδρια, ώστε να υπάρχει μια πιο άμεση ενημέρωση από τους ανθρώπους στους οποίους τελικά απευθύνεται όλη η ερευνητική προσπάθεια σχετικά με τις πραγματικές ανάγκες τους. Έτσι, για παράδειγμα, ένα θέμα που συζητήθηκε πολύ στο φετινό συνέδριο είναι το στίγμα που σχετίζεται με τη διάγνωση του διαβήτη. Είναι ξεκάθαρο πως η κοινωνία συνολικά αλλά και εμείς οι επαγγελματίες υγείας πρέπει να αλλάξουμε τη συμπεριφορά μας απέναντι σε ανθρώπους που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις όπως είναι ο διαβήτης.
Πρέπει οι σύγχρονοι ιατροί να επενδύουν στη δια βίου εκπαίδευσή τους; Ποια είναι τα οφέλη για τους επαγγελματίες υγείας από τη συμμετοχή τους σε επιστημονικά fora και συνέδρια που άπτονται του τομέα εξειδίκευσής τους;
Όπως ήδη αναφέραμε, τα συνέδρια παρέχουν άμεση ενημέρωση σχετικά με τις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις στο πεδία της κάθε ειδικότητας. Και οι εξελίξεις αυτές είναι ραγδαίες και μεταφράζονται σε αλλαγές της κλινικής πράξης που καλό είναι να υιοθετούμε όσο πιο άμεσα γίνεται προς όφελος των ασθενών μας. Πέρα από αυτό, τα συνέδρια είναι και μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να συνομιλήσει κανείς με συναδέλφους τόσο από άλλα μέρη της Ελλάδας αλλά και από όλο τον κόσμο. Μέσα από την ανταλλαγή απόψεων μπορούμε να βελτιώσουμε και την δική μας κλινική πράξη, κρατώντας θετικά παραδείγματα στην προσέγγιση των ασθενών.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες www.endokrinologia.gr | www.metabolio.gr | www.echoplex.gr ή επικοινωνήστε με τον κ. Κωνσταντίνο Μανωλόπουλο στο τηλέφωνο 2160026799.
Ακολουθήστε τον Δρ. Κωνσταντίνο Μανωλόπουλο, Ενδοκρινολόγο – Διαβητολόγο στο Facebook.
Βιογραφικό:
Ο Δρ. Κωνσταντίνος Μανωλόπουλος σπούδασε Ιατρική στα Πανεπιστήμια Bochum και Düsseldorf Γερμανίας, όπου αποφοίτησε το 2004. Ακολούθησε μετεκπαίδευση στην Ενδοκρινολογία, Διαβητολογία και Γενική Εσωτερική Παθολογία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Bochum Γερμανίας. Το 2007 εγκαταστάθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου έγινε Επιστημονικός Συνεργάτης στο Κέντρο Διαβήτη, Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού (Oxford Centre for Diabetes, Endocrinology and Metabolism) του Πανεπιστημίου Οξφόρδης. Από το 2007 μέχρι το 2011 εκπόνησε διδακτορική διατριβή με θέμα τον ανθρώπινο μεταβολισμό, και το 2011 έγινε Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Οξφόρδης (D.Phil.).
Δείτε το αναλυτικό βιογραφικό εδώ