Βαθιά το χέρι στην τσέπη ακόμα και για τους γιατρούς που υπηρετούν στο ιδιωτικό σύστημα υγείας αναγκάζονται να βάζουν οι ογκολογικοί ασθενείς, σύμφωνα με τον Σύλλογο Ασθενών με Καρκίνο «ΚΕΦΙ».
Όπως είπε στο 8ο συνέδριο για τον καρκίνο που έγινε στην Αθήνα η πρόεδρος του Συλλόγου Ζωή Γραμματόγλου, το «φακελάκι» δεν ισχύει μόνο στα δημόσια αλλά και στα ιδιωτικά νοσοκομεία και πολλοί ασθενείς έρχονται απελπισμένοι καθώς δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν τους γιατρούς για χειρουργεία και θεραπείες.
Ωστόσο, κανείς δεν θέλει να προχωρήσει σε επώνυμη καταγγελία.
Τεράστια τα προβλήματα
Η κ. Γραμματόγλου αναφέρθηκε και στα προβλήματα των ογκολογικών ασθενών στην Ελλάδα.
Μεταξύ άλλων τόνισε πως υπάρχει ζήτημα με την έλλειψη προσωπικού στις κλινικές και τα τμήματα στα κεντρικά αντικαρκινικά νοσοκομεία, αλλά και στην περιφέρεια και μεγάλη αναμονή για ακτινοθεραπεία, ειδικά στην Αττική.
Όπως επεσήμανε στην Ελλάδα υπάρχουν 5.4 μηχανήματα ανά εκατομμύριο πληθυσμού ενώ θα έπρεπε, σάσει των ευρωπαϊκών δεδομένων να λειτουργούν 7 με 7,5 μηχανήματα!
Σχετικά με την αποζημίωση των βιοδεικτών είπε ότι στην Ελλάδα υπάρχει το παράδοξο «της έγκρισης και της αποζημίωσης των νεότερων πολύ ακριβών θεραπειών, ακόμη και με μεγάλες καθυστερήσεις, χωρίς την έγκριση των σχετικών βιοδεικτών που θα έδειχναν ποιοι ασθενείς με καρκίνο θα ωφελούνταν περισσότερο από αυτές τις θεραπείες».
Καταλήγοντας, είπε πως ακόμα δεν υπάρχει Εθνικό Μητρώο Καρκίνου ενώ η λειτουργία του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου που ιδρύθηκε με νόμο το 2019 παραμένει ακόμα στα χαρτιά.
Η ύπαρξη του Εθνικού Μητρώου Καρκίνου είναι εξαιρετική σημαντική σύμφωνα με όσα ακούστηκαν στο συνέδριο.
«Ένας λαός που δεν γνωρίζει με το τι έχει να κάνει ποσοτικοποιημένα, δεν μπορεί να γνωρίζει ούτε τα έξοδά του, ούτε τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσει, ούτε ακόμα και να κάνει τις σωστές παραγγελίες στα φάρμακα», τόνισε o Μιχάλης Νικολάου, Αντιπρόεδρος της ΕΟΠΕ, Παθολόγος Ογκολόγος, στο ΓΑΟΝ «Ο Άγιος Σάββας».
Η πρόληψη και η αντιμετώπιση του καρκίνου
Σε συζήτηση για την πρόληψη του καρκίνου ο κ. Νικολάου, τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη για νέες διαγνωστικές μεθόδους καθώς και για ψηφιοποίηση ώστε να υπάρχουν ηλεκτρονικοί φάκελοι για τους ασθενείς με τις σχετικές πληροφορίες για την κατάστασή της υγείας τους.
Ο ίδιος μίλησε και για τα NGS panels (έλεγχος γενετικών διαταραχών) που εφαρμόζονται στον Άγιο Σάββα για τους ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα και πρόσθεσε ότι το ΔΣ της ΕΟΠΕ αποφάσισε με το αποθεματικό της να χρηματοδοτήσει τη συνέχιση τους, από τα οποία έχουν ωφεληθεί 6.600 ασθενείς.
Τέλος, ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Ολύμπιος Παπαδημητρίου μίλησε για τις προτεραιότητες που ο ΣΦΕΕ θεωρεί απαραίτητες για την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου για τον Καρκίνο όπως τη βελτίωση της ανακουφιστικής φροντίδας,την ανάπτυξη πλαισίου για την αποζημίωση των βιοδεικτών (αναφέροντας ότι η λίστα είναι αναχρονιστική) και τη δημιουργία ξεχωριστού ταμείου για τη χρηματοδότηση της καινοτομίας, στην οποία μεγάλο κομμάτι θα καλύψουν οι θεραπείες για τον καρκίνο.