spot_img

Απεργεί αύριο η Δημόσια Υγεία – Διαδήλωση για τη… σωτηρία της

Must Read

Σε μεγάλη πορεία «Σωτηρίας» της Δημόσιας Υγείας, Πρόνοιας, αλλά και του ΕΚΑΒ, καλεί αύριο στις 8.30 το πρωί (με σημείο συνάντησης το Hilton) η ΠΟΕΔΗΝ, τα μέλη της οποίας έχουν κουραστεί να διαμαρτύρονται απευθυνόμενα σε ώτα μη ακουόντων… Παράλληλα, πραγματοποιεί 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση.

Σε δελτίο Τύπου της η Ομοσπονδία επισημαίνει πως τα χρέη των Νοσοκομείων στο πρώτο 9μηνο του 2019 έφθασαν τα 900 εκατ. ευρώ, ενώ ο προϋπολογισμός του 2020 είναι «μία από τα ίδια με το 2019».

Η ΠΟΕΔΗΝ, όπως τονίζεται, βρίσκεται για άλλη μια φορά στους δρόμους διεκδικώντας την Σωτηρία της Δημόσιας Υγείας, του ΕΚΑΒ, της Πρόνοιας, τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και την επίλυση δίκαιων αιτημάτων των επαγγελματιών Υγείας και Πρόνοιας, που εργάζονται αποδεκατισμένοι σε συνθήκες εργασιακής εξουθένωσης με μισθούς πείνας και πενιχρά δικαιώματα.

Αναλυτικά το δελτίο-φωτιά της ΠΟΕΔΗΝ, που καταγράφει αναλυτικά όλα τα κακώς κείμενα στη Δημόσια Υγεία της χώρας:

«Είναι η τρίτη μεγάλη κινητοποίηση που πραγματοποιούμε με τη νέα Κυβέρνηση θέλοντας να καταδείξουμε ότι η κατάσταση που περιήλθαν τα Νοσοκομεία δεν σηκώνει περίοδο χάριτος», αναφέρει χαρακτηριστικά και συνεχίζει, αφήνοντας αιχμές προς την κυβέρνηση:
Όταν ταλαιπωρούνται άνθρωποι από την ανεπάρκεια του συστήματος δεν μπορεί καμία Κυβέρνηση να ζητάει πίστωση χρόνου ακόμη και εάν παρέλαβε «καμένη γη» στην Δημόσια Υγεία.
Κατατέθηκε ο Προϋπολογισμός του έτους 2020 στη Βουλή προς ψήφιση. Για άλλη μία χρονιά «φτωχός συγγενής» των κρατικών δαπανών είναι η Δημόσια Υγεία.

Δημόσιες Δαπάνες Υγείας συνεχίζουν να παραμένουν κολλημένες και το 2020 στο τριτοκοσμικό επίπεδο του 5% του ΑΕΠ όταν ο μέσος όρος της Ευρώπης είναι 7,5%. Με τέτοιες Δημόσιες δαπάνες κάθε μέρα θα γίνεται χειρότερο το σύστημα.
Εξαιτίας αυτού αυξάνουν συνεχώς οι Ιδιωτικές δαπάνες υγείας. Βάζουμε, δηλαδή, όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη περισσότερο από κάθε Ευρωπαίο πολίτη. Ταυτόχρονα υποβαθμίζεται η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Οι θάνατοι από Νοσοκομειακές λοιμώξεις, η ταλαιπωρία των ασθενών στα ΤΕΠ, ράντζα, Κέντρα Υγείας κλειστά μαρτυρούν την κατάρρευση.

Χρηματοδότηση

Η επιχορήγηση του συστήματος από τον Κρατικό Προϋπολογισμό παραμένει κοντά στα 780 εκατ. ευρώ και το έτος 2020, το μισό από το 2014 παρότι πληρώνουμε άπειρους φόρους και 6% υγειονομική περίθαλψη από μισθούς και συντάξεις.

Ο ΕΟΠΥΥ χρηματοδοτείται μόνο από τις δικές μας εισφορές (η κρατική χρηματοδότηση μηδενική) και στα Νοσοκομεία θα καλύψει μικρό μέρος των υποχρεώσεών του. 888 εκατ. ευρώ όσα και το έτος 2019.
Με βάση τις εισηγητικές εκθέσεις του Προϋπολογισμού 2019 που κατατέθηκε πέρυσι και του Προϋπολογισμού 2020 που κατατέθηκε τώρα προς ψήφιση στη Βουλή, τα έξοδα που προβλέπονται για τα Νοσοκομεία είναι μία από τα ίδια.
Η εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2019 προέβλεπε ως εκτίμηση εξόδων για το 2018 2,897 δισ. ευρώ και πρόβλεψη εξόδων για το 2019 3,139 δισ.ευρώ.

Η εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2020 προβλέπει ως εκτίμηση εξόδων για το 2019 2,721 δισ. ευρώ και ως πρόβλεψη εξόδων για το 2020 3,014 δισ. ευρώ. Καμία αύξηση των δαπανών.

Ο Προϋπολογισμός του έτους 2019 στις προβλέψεις του αναφέρει ότι τα έξοδα σε Νοσοκομεία και Π.Φ.Υ. θα διαμορφωθούν το 2019 στα 3,357 δισ. ευρώ και ο Προϋπολογισμός του έτους 2020 προβλέπει ότι τα έξοδα Νοσοκομείων και Π.Φ.Υ. θα διαμορφωθούν το 2020 στα 3,212 δισ. ευρώ.

Το έτος 2019 προβλεπόταν θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα 96 εκατ. ευρώ, που τελικά διαμορφώνονται στα 39 εκατ. ευρώ και το έτος 2020 προβλέπεται αρνητικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα 25 εκατ. ευρώ.

Συμπερασματικά: Προϋπολογισμός μία από τα ίδια 2019-2020.

Ληξιπρόθεσμες οφειλές 900 εκατ. ευρώ

Οι ανεξόφλητες υποχρεώσεις των Νοσοκομείων το πρώτο 9μηνο του 2019 ανέρχονται στο ποσό των 900 εκατ. ευρώ (450 εκατ. ευρώ ληξιπρόθεσμες οφειλές (πάνω του τριμήνου) και 450 ανεξόφλητες οφειλές (κάτω του τριμήνου).

Το σύστημα συνεχίζει να υποχρηματοδοτείται, παρότι αυξάνεται η ζήτηση σε υπηρεσίες λόγω οικονομικής ανέχειας και της αύξησης των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών. Έχουμε ένα σύστημα με ελλείψεις, πεπαλαιωμένο σε εξοπλισμό και υποδομές χωρίς καμία δυνατότητα επενδύσεων.

Γι αυτό βρισκόμαστε συνεχώς αντιμέτωποι με τριτοκοσμικές καταστάσεις λόγω χαλασμένων ιατρικών μηχανημάτων, σοβάδες να πέφτουν, να τρέχουν νερά οι τοίχοι, ελλείψεις αναλώσιμων υλικών, ιματισμού, χειρουργικών υλικών κλπ.

Η στελέχωση βρίσκεται στο κόκκινο

Κάθε χρόνο το προσωπικό λιγοστεύει αντί να αυξάνει. Με τα στοιχεία του ίδιου του Κράτους (Υπουργείο Εσωτερικών) το προσωπικό στα Νοσοκομεία λιγόστεψε τα χρόνια των Μνημονίων κατά 25.000. Τα έτη 2018-2019 έχουμε 3.500 αποχωρήσεις και μηδενικές προσλήψεις. Η προκήρυξη 2.300 θέσεων που ανακοινώθηκαν από τον Υπουργό Υγείας είναι σταγόνα στον ωκεανό.

Με τον προϋπολογισμό του 2020 που κατατέθηκε στη Βουλή, η δαπάνη μισθοδοσίας του Προσωπικού του Υπουργείου Υγείας, μειώνεται από 2,215.756 δισ. ευρώ που ήταν το 2019 στα 2,193.116 δισ. ευρώ το 2020.
Πώς θα γίνουν προσλήψεις;
12.000 Συμβασιούχοι (επικουρικό, πρώην εργολαβικοί, ΟΑΕΔ κλπ) εργάζονται στα Νοσοκομεία. Καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και θα πρέπει μονιμοποιηθούν.
Οι παρατάσεις που δίδονται είναι θετικές. Δεν μπορεί όμως να συνεχίζεται και τα επόμενα χρόνια η ομηρία του εν λόγω προσωπικού. Δικαιούνται μόνιμη και σταθερή δουλειά.
Στον αέρα βρίσκεται το πρώην εργολαβικό προσωπικό που υπηρετεί με συμβάσεις στις υπηρεσίες στήριξης των Νοσοκομείων.
Η Κυβέρνηση καθυστερεί την παράταση των συμβάσεων και την θεσμοθέτηση σύναψης νέων συμβάσεων μετά 31.12.2019. Καλοβλέπει την επιστροφή των εργολάβων που επιβάλουν συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα. Για την ΠΟΕΔΗΝ η παλινόρθωσή των εργολάβων είναι αιτία πολέμου. Όπως αιτία πολέμου είναι η κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης της Δημόσιας Υγείας που κάποιοι με προθυμία προτείνουν (ΠΙΣ).

Οι διεκδικήσεις της ΠΟΕΔΗΝ

Διεκδικούμε Δημόσιες Δαπάνες Υγείας στο μέσο όρο της Ευρώπης (7,5%). Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού 4000 κατ’ έτος. Επαρκή χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό προκειμένου να μπορούν να καλύπτουν οι Δημόσιες Μονάδες Υγείας με ασφάλεια τις λειτουργικές ανάγκες και να είναι σε θέση να συντηρούν τον εξοπλισμό και τις υποδομές.

Η Πρωτοβάθμια Περίθαλψη δεν υφίσταται καθότι οι ΤΟΜΥ εξελίχθησαν σε ταμπέλες χωρίς γιατρούς και προσωπικό. Τα Κέντρα Υγείας παραμένουν χωρίς υλικά, συντήρηση και προσωπικό. Όλο και περισσότερα κλείνουν μεσημέρι.

Η Ψυχική Υγεία ραγδαία ασυλοποιείται λόγω ελλείψεων προσωπικού, κονδυλίων, απαραίτητων κλινών οξέων περιστατικών και προγραμμάτων κοινωνικής επανένταξης.

Η Πρόνοια κλείνει αντί να ανοίγει κρεβάτια. Έκλεισε η Γλυφάδα 52 κλινών και οι περιθαλπόμενοι μεταφέρθηκαν σε άλλες Μονάδες. Η λίστα αναμονής θα εκτιναχθεί στα δύο έτη και τα εγκαταλελειμμένα παιδιά στα Παιδιατρικά Νοσοκομεία θα αυξάνουν συνεχώς.

Το ΕΚΑΒ στενάζει από τις ελλείψεις διασωστών. Τα τραγικά γεγονότα του καλοκαιριού επιβεβαιώνουν την αναγκαιότητα προσλήψεων μόνιμων διασωστών και αποκατάστασης των γερασμένων ασθενοφόρων που έχουν διανύσει 1εκατ.χιλιόμετρα και άνω.

Οι πιο φτωχοί εργαζόμενοι είναι οι εργαζόμενοι Νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό στη Δημόσια Υγεία και Πρόνοια. Λαμβάνουν εξευτελιστικούς μισθούς. 900 ευρώ το μήνα είναι ο μέσος μισθός. Ο νεοδιόριστος Νοσηλευτής Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης λαμβάνει 640 ευρώ το μήνα. Οι ΔΕ και ΥΕ υπάλληλοι έχασαν πάνω από 40% του μισθού τους με το νέο μισθολόγιο.

Το Επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας που ολοένα παίρνει ολιγόμηνες παρατάσεις, είναι στα 150 ευρώ. Επίσης δεν χορηγείται κλιμακωτά σε όλους. Δεν είμαστε ενταγμένοι στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

Αρνούνται να εντάξουν τους Νοσηλευτές και άλλους επαγγελματίες υγείας και πρόνοιας που αποδεδειγμένα με επιδημιολογικές μελέτες εργάζονται σε Επικίνδυνες και Ανθυγιεινές Εργασίες, αντιμετωπίζουν ένα σωρό ασθένειες και επαγγελματικούς κινδύνους. Πραγματική ντροπή για το κράτος. Διαθέτουμε κοινό φορέα ασφάλισης του ΕΦΚΑ. Ως εκ τούτω δεν μπορεί οι Νοσηλευτές και άλλα επαγγέλματα να αντιμετωπίζονται με διαφορετικό τρόπο ασφάλισης ανάλογα τον ασφαλιστικό φορέα προέλευσης (ΙΚΑ – Δημόσιο) ή την χρονολογία πρόσληψης (πριν και μετά 1-1-2011).

Αρνούνται να εφαρμόσουν Αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου Επικρατείας για την ισοτίμηση του Επιδόματος Ευθύνης των Προϊσταμένων τμημάτων της Νοσηλευτικής και Ιατρικής Υπηρεσίας με τα τμήματα της Διοικητικής Υπηρεσίας (από 250 ευρώ στα 290 ευρώ αναδρομικά).
Εργαζόμενοι συμμετέχουν σε Επιτροπές αγορών με κλήρωση, χωρίς ποτέ να ειδοποιηθούν να καταθέσουν δήλωση περιουσιακής κατάστασης. Τώρα η Εφορία τους ζητάει υπέρογκα πρόστιμα. Ζητάμε την δυνατότητα κατάθεσης αναδρομικά των δηλώσεων και διαγραφή των προστίμων».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This