Οδηγίες για ασφαλές και υγιεινό τραπέζι τα Χριστούγεννα και όλη την περίοδο των εορτών δίνει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας. Οι συμβουλές αφορούν στην πρόληψη των τροφιμογενών νοσημάτων, τα οποία προκαλούνται από την κατανάλωση μολυσμένου τροφίμου.
Οι συμβουλές του ΕΟΔΥ
- Διατηρήστε τα τρόφιμα χωριστά
- Διατηρήστε το κρέας, τα πουλερικά, τα θαλασσινά και τα αυγά ξεχωριστά από τα υπόλοιπα τρόφιμα στο ψυγείο, σε δοχεία ή σε σφραγισμένες πλαστικές σακούλες.
- Αποθηκεύστε τα αυγά στην αρχική τους συσκευασία στο ψυγείο (όχι στην πόρτα του ψυγείου).
- Μαγειρέψτε επαρκώς τα τρόφιμα
- Χρησιμοποιήστε θερμόμετρο τροφίμων για να βεβαιωθείτε ότι τα τρόφιμα έχουν μαγειρευτεί σε ασφαλή θερμοκρασία.
- Διατηρήστε τα τρόφιμα σε ασφαλείς θερμοκρασίες
- Μετά την παρασκευή του φαγητού, διατηρήστε το σε ασφαλείς θερμοκρασίες είτε πρόκειται για ζεστό είτε για κρύο φαγητό.
- Τοποθετήστε τα περισσεύματα των τροφίμων στο ψυγείο το συντομότερο δυνατόν και εντός 2 ωρών από την στιγμή που παρασκευάστηκε το φαγητό. Εναλλακτικά τοποθετήστε τα περισσεύματα στο ψυγείο εντός 1 ώρας, εάν τα τρόφιμα εκτίθενται σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 32°C, όπως κατά τη μεταφορά τους με αυτοκίνητο.
- Η θερμοκρασία στην συντήρηση του ψυγείου σας πρέπει να ρυθμιστεί, ώστε να είναι ≤ 4oC και στην κατάψυξη ≤ -18o
- Αποψύξτε το κρέας με ασφάλεια
- Χρησιμοποιήστε παστεριωμένα αυγά ειδικά εάν πρόκειται να παρασκευάσετε φαγητά που περιέχουν ωμά αυγά
Βακτήρια όπως η Salmonella επιβιώνουν τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό των αυγών με κανονική όψη. Πολλά αγαπημένα εορταστικά φαγητά ή γλυκά περιέχουν ωμά αυγά (π.χ. τα φαγητά με αυγολέμονο, το τιραμισού, διάφορες σάλτσες τύπου Caesar).
- Μην καταναλώνετε ωμή ζύμη
Η ζύμη που παρασκευάζεται με αλεύρι ή/και αυγά μπορεί να περιέχει βακτήρια, όπως η Salmonella. Μην δοκιμάζετε και μην αφήνετε τα παιδιά σας να δοκιμάσουν ωμή ζύμη που προορίζεται για ψήσιμο ή μαγείρεμα (π.χ. ζύμη για κουλουράκια, μπισκότα).
Μην ξεχνάτε να πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό:
- Πριν, κατά την διάρκεια και μετά την προετοιμασία του φαγητού
- Πριν καταναλώσετε τρόφιμα
- Μετά τον χειρισμό ζωοτροφής για κατοικίδια ζώα ή την επαφή με κατοικίδια ζώα
- Μετά την χρήση της τουαλέτας
- Μετά την αλλαγή της πάνας ή τον καθαρισμό ενός παιδιού που έχει χρησιμοποιήσει την τουαλέτα
- Μετά την επαφή με απορρίμματα
- Πριν και μετά την φροντίδα ασθενούς
- Πριν και μετά την φροντίδα τραύματος
- Μετά το φύσημα της μύτης, το βήξιμο ή το φτέρνισμα
Εγκυμοσύνη και εορταστικά τρόφιμα
- Οι έγκυες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης, εμφάνισης, δηλαδή, συμπτωμάτων γαστρεντερίτιδας μετά από κατανάλωση μολυσμένου τροφίμου.
- Εάν είστε έγκυος, αποφύγετε την κατανάλωση των παρακάτω τροφίμων, κατά την περίοδο των εορτών αλλά και σε όλη την διάρκεια της εγκυμοσύνης:
- Ωμού ή μη παστεριωμένου γάλακτος και προϊόντων που παρασκευάζονται από αυτό, όπως μαλακά τυριά (π.χ. ανθότυρο, μανούρι). Τα σκληρά τυριά είναι πιο ασφαλείς επιλογές.
- Κατεψυγμένων καπνιστών και ωμών θαλασσινών (συμπεριλαμβανομένου και σούσι) και καπνιστού σολωμού (cold smoked salmon)
- Πατέ
- Ωμής ζύμης
- Φρέσκου ή μη παστεριωμένου χυμού ή μηλίτη
Οι εγκυμονούσες έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν από λιστερίωση σε σχέση με τους υπόλοιπους υγιείς ενήλικες.