Υπάρχει εξήγηση και σε αυτό λοιπόν. Γιατί είναι επικίνδυνο να κρατάμε το φτέρνισμά μας… Τι ακριβώς πρόβλημα δημιουργείται! Ναι μεν προσπαθούμε να αποφεύγουμε το να σπείρουμε μικρόβια, αλλά ταυτόχρονα κάποιο άλλο πρόβλημα πιθανόν να εμφανίζεται.
Οι γιατροί που ανέλυσαν την περίπτωση υπογραμμίζουν ότι το φτέρνισμα δημιουργεί αυξημένη πίεση στους ανώτερους αεραγωγούς. Με σοβαρές κατόπιν επιπτώσεις στην υγεία. Αυτό απεφάνθη μετά από σχετική κι ενδελεχή έρευνα το British Medical Journal.
Ένας άνδρας μάλιστα, υπέστη διάτρηση τραχείας (!), αφού προσπάθησε να καταστείλει ένα φτέρνισμα, σφίγγοντας δυνατά το στόμα του και πειράζοντας την μύτη του, ενώ οδηγούσε. Το συμβάν αυτό είναι το πρώτο που καταγράφεται στο περιοδικό, σημειώνοντας τους κινδύνους του να «πνίγεις» ένα φτέρνισμα.
Η καταστολή ενός φτερνίσματος «μπορεί να ενισχύσει την πίεση σε σημαντικά σημεία στο πρόσωπο και όχι μόνο έως και είκοσι φορές από το φυσιολογικό επίπεδο». Οι γιατροί χρησιμοποίησαν το παραπάνω περιστατικό, για να εκδώσουν αυστηρή προειδοποίηση κατά του… καταπιεσμένου φτερνίσματος, συμβουλεύοντας να μην κρατάμε τη μύτη και το στόμα κλειστό.
Σύμφωνα με πηγές της National Post, ιατροί προειδοποιούν «ότι μια τέτοια ενέργεια μπορεί να οδηγήσει και σε άλλες παράπλευρες σοβαρές καταστάσεις». Όπως είναι η διάτρηση τυμπάνων, ο παγιδευμένος αέρας στη θωρακική κοιλότητα, ακόμη και ρήξη εγκεφαλικού ανευρύσματος. Αυτά τα πιθανά αποτελέσματα καταδεικνύουν τους συχνά υποτιμημένους κινδύνους της κοινής καταστολής αντανακλαστικών.
Οι σαφείς συμβουλές εξάλλου των επαγγελματιών υγείας είναι ξεκάθαρες: «Η αποφυγή της καταστολής του φτερνίσματος με το φράξιμο των ρουθουνιών και του στόματος είναι ζωτικής σημασίας. Η πράξη αυτή που συχνά γίνεται από ευγένεια ή συνήθεια, μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά επιβλαβών επιπλοκών, ορισμένες από τις οποίες απειλητικές για την ζωή».