Πειραματικό τεστ αίματος, το οποίο έδωσε ελπιδοφόρα αποτελέσματα για την έγκαιρη διάγνωση σοβαρών ασθενειών, όπως ο διαβήτης τύπου 2, η νεφρική ανεπάρκεια και η εναπόθεση λίπους σε εσωτερικά όργανα, ανέπτυξαν ερευνητές.
Το τεστ τους βασίζεται στον εντοπισμό στον ορό του αίματος συγκεκριμένων πρωτεϊνών που απελευθερώνονται στο αίμα από κατεστραμμένα κύτταρα. Ειδικότερα, χρησιμοποιώντας δείγματα αίματος από 17.000 εθελοντές κατάφεραν να εντοπίσουν συγκεκριμένα μοτίβα από ομάδες πρωτεϊνών, οι οποίες είναι ενδεικτικές για την εμφάνιση συγκεκριμένων παθήσεων.
Πρώτα στάδια των κλινικών δοκιμών
Ο εντοπισμός των ομάδων πρωτεϊνών (μοτίβα πρωτεϊνών) από το πειραματικό τεστ, το οποίο είναι στα πρώτα στάδια των κλινικών δοκιμών, επιτυγχάνεται με τη βοήθεια τμημάτων DNA που είναι γνωστά ως «απταμερή». Κάθε διαφορετικό απταμερές έχει εξειδικευμένη δομή, ώστε να συνδέεται μόνο με μία συγκεκριμένη πρωτεΐνη, όπως ταιριάζει το κλειδί με την κλειδαριά.
Στο αιματολογικό τεστ οι ερευνητές χρησιμοποιούν διαφορετικά απταμερή, τα οποία είναι ειδικά για καθεμιά από τις πρωτεΐνες-δείκτες ασθενειών που αναζητούν στον ορό του αίματος. Στη συνέχεια αναλύουν τον ορό του αίματος, ψάχνοντας στοχευμένα για τα απταμερή που χρησιμοποίησαν, εντοπίζοντας ποια από αυτά έχουν συνδεθεί με πρωτεΐνες.
Δείτε επίσης: Τρέχουν για τα εμβόλια της γρίπης