Σοκάρει ο λόγος για τον οποίο ερευνητές από τις ΗΠΑ συστήνουν στις εγκύους να αποφεύγουν διά ροπάλου το fast food. Ανακάλυψαν ότι από το περιτύλιγμά τους αλλά και τα γάντια των μαγείρων περνούν στον οργανισμό του εμβρύου επικίνδυνες χημικές ουσίες που συνδέονται με τον αυτισμό και γνωστή ψυχιατρική διαταραχή.
- Από τον Βασίλη Χονδρογιάννη
Στην έρευνα που δημοσίευσαν στο επιστημονικό περιοδικό «Environment International», ερευνητές του αμερικανικού University of Washington επισημαίνουν ότι από τα υλικά με τα οποία έρχεται σε επαφή το πρόχειρο φαγητό όταν συσκευάζεται αυτό μολύνεται με ουσίες, που είναι γνωστές ως φθαλικές ενώσεις.
Αυτές οι ουσίες περιέχονται, μεταξύ άλλων, στο περιτύλιγμα των fast food, στις συσκευασίες στις οποίες τοποθετούνται για μεταφορά, ακόμα και στα γάντια που πρέπει να φορούν για υγειονομικούς λόγους οι εργαζόμενοι στα εστιατόρια.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι στον οργανισμό των εγκύων που κατανάλωναν συχνά fast-food υπήρχε μεγαλύτερη συγκέντρωση φθαλικών ενώσεων σε σχέση με τις γυναίκες που τα απέφευγαν και έκαναν υγιεινή διατροφή. Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής την παιδίατρο δρα Sheela Sathyanarayana, εξηγεί ότι οι φθαλικές ενώσεις κυκλοφορούν στο αίμα των εγκύων και μέσω του πλακούντα περνούν στον οργανισμό του μωρού που κυοφορούν.
Οπως τονίζουν οι συντάκτες της έρευνας, οι φθαλικές ενώσεις συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο να γεννηθούν τα μωρά με χαμηλό βάρος, αυτισμό ή Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και yπερκινητικότητας.