Ηχηρό «καμπανάκι» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για την ηπατίτιδα, καθώς, σύμφωνα με έκθεσή του που κυκλοφόρησε πρόσφατα η ιογενής αυτή ασθένεια αποτελεί, πλέον, τη δεύτερη κύρια αιτία θανάτου σε ολόκληρο τον πλανήτη!
Σύμφωνα με την συγκεκριμένη έκθεση, περισσότεροι από 6.000 άνθρωποι την ημέρα μολύνονται από ιογενή ηπατίτιδα, την ώρα που η πρόοδος στην καταπολέμηση της νόσου έχει σταματήσει. Αν και η ηπατίτιδα μπορεί να προκληθεί από βαριά χρήση αλκοόλ και ορισμένα φάρμακα, μπορεί επίσης να πυροδοτηθεί από έναν ιό που προκαλεί φλεγμονή του ήπατος, ίκτερο, πυρετό και άλλα συμπτώματα.
1/n WHO: Hepatitis is second-leading infectious cause of death worldwide. Mostly hepatitis B. I’m seeing a renewed effort from antivaccine activists to discredit the need to vaccinate infants vs hepatitis B. Don’t buy it: it’s a safe/effective vaccine https://t.co/uVfvnVLkVY
— Prof Peter Hotez MD PhD (@PeterHotez) April 14, 2024
Οι θάνατοι από τη νόσο αυξάνονται, σημειώνει η έκθεση, καθιστώντας την ιογενή ηπατίτιδα τη δεύτερη κύρια αιτία θανάτου μεταξύ των μη μεταδοτικών ασθενειών παγκοσμίως. Όπως αναφέρουν οι συντάκτες της έκθεσης, το 2022 οι θάνατοι από ιογενή ηπατίτιδα αυξήθηκαν σε 1,3 εκατ. σε όλο τον κόσμο, από 1,1 εκατ. το 2019. Αν και τα νέα κρούσματα μειώθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η έκθεση επισημαίνει ότι ο στόχος του ΠΟΥ δεν έχει επιτευχθεί για μείωση των νέων μολύνσεων από ηπατίτιδα κατά 90% και των θανάτων κατά 65% έως το 2030.
Τα δύο τρίτα της παγκόσμιας επιβάρυνσης από την ιογενή ηπατίτιδα πέφτουν σε μόλις 10 χώρες: Κίνα, Ινδία, Ινδονησία, Νιγηρία, Πακιστάν, Αιθιοπία, Μπαγκλαντές, Βιετνάμ, Φιλιππίνες και Ρωσία. Οι ανισότητες στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, τη διαθεσιμότητα φαρμάκων, τις εξετάσεις και τον εμβολιασμό οδηγούν σε αυτές τις ανισότητες, σύμφωνα με την έκθεση.
«Αυτή η έκθεση παρουσιάζει μια ανησυχητική εικόνα: παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί παγκοσμίως στην πρόληψη των λοιμώξεων από ηπατίτιδα, οι θάνατοι αυξάνονται επειδή πολύ λίγοι άνθρωποι με ηπατίτιδα διαγιγνώσκονται και θεραπεύονται», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ. Σημειώνεται πως υπάρχουν πέντε κύρια στελέχη του ιού και ορισμένοι τύποι μπορούν να προληφθούν με εμβολιασμό. Δύο στελέχη του ιού, η ηπατίτιδα Β και η ηπατίτιδα C, οδηγούν σε μακροχρόνια νόσο, με την ηπατίτιδα Β να προκαλεί τη συντριπτική πλειονότητα των θανάτων.
- Δείτε σχετικό ρεπορτάζ: