Φθηνά, νόστιμα, άφθονα στη χώρα μας ψάρια μπορεί να αποτελέσουν το «φάρμακο» που θα σώζει εκατοντάδες χιλιάδες ζωές σε ολόκληρο τον πλανήτη κάθε χρόνο, αρκεί να αντικαταστήσουμε το κόκκινο κρέας με αυτά, σύμφωνα με έρευνα.
- Από τον Βασίλη Χονδρογιάννη
Στη μελέτη που δημοσίευσαν στο επιστημονικό περιοδικό «British Medical Journal» ερευνητές από την Αυστραλία και την Ιαπωνία υπολόγισαν ότι αν οι άνθρωποι έτρωγαν σαρδέλες και γαύρο αντί για κόκκινο κρέας, θα καταγράφονταν ετησίως 750.000 λιγότεροι θάνατοι παγκοσμίως. Παράλληλα θα μειωνόταν η συχνότητα σοβαρών ασθενειών, όπως ο διαβήτης.
Οι ερευνητές εξηγούν ότι τα συγκεκριμένα ψάρια, που είναι γνωστά ως «κτηνοτροφικά ψάρια» ή «ψάρια θηράματα», έχουν υψηλή θρεπτική αξία, καθώς είναι πλούσια σε ασβέστιο, βιταμίνη B12 και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Πρόκειται για θρεπτικά συστατικά τα οποία, σύμφωνα με παλαιότερες έρευνες, υψώνουν ασπίδα προστασίας από πολλές ασθένειες, όπως μεταξύ άλλων οι καρδιοπάθειες.
Από την άλλη, η κατανάλωση κόκκινου κρέατος έχει συνδεθεί με την αύξηση του κινδύνου εμφάνισης μη μεταδοτικών νόσων. Ανάμεσά τους οι πιο σοβαρές είναι το εγκεφαλικό επεισόδιο και η καρδιακή προσβολή, παθήσεις του αναπνευστικού και ο διαβήτης.
Οι ερευνητές ανέδειξαν και μια άλλη διάσταση, εξίσου μεγάλης σημασίας: Επισήμαναν ότι η κατανάλωση σαρδέλας ή γαύρου είναι πιο φιλική προς το περιβάλλον σε σχέση με την κατανάλωση κρέατος, καθώς αφήνει μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα.