Τον κώδωνα του κινδύνου χτυπά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σχετικά με την διασπορά της γρίπης των πτηνών, τονίζοντας πως δεν αποκλείεται να εξαπλωθεί και σε άλλες χώρες, εκτός των ΗΠΑ. Η διασπορά του μπορεί να γίνει μέσω μεταναστευτικών πτηνών, εκτίμησε σήμερα αξιωματούχος του Οργανισμού.
Συγκεκριμένα, η Dr. Wenqing Zhang, επικεφαλής του Παγκόσμιου Προγράμματος Γρίπης του ΠΟΥ, υποστήριξε πως την ώρα που ο ιός μεταφέρεται ανά τον κόσμο από τα μεταναστευτικά πουλιά, σίγουρα υπάρχει κίνδυνος να μολυνθούν αγελάδες σε άλλες χώρες. Η Dr. Zhang επανέλαβε ότι ο ΠΟΥ πιστεύει πως ο κίνδυνος από τον ιό Η5Ν1 για τη δημόσια υγεία γενικώς παραμένει χαμηλός, συνέστησε όμως να συνεχιστεί η επαγρύπνηση.
Σε ερώτηση για τον ως τώρα χειρισμό της κρίσης από τις αμερικανικές Αρχές, η αξιωματούχος του ΠΟΥ είπε ότι ο Οργανισμός λαμβάνει συχνές ενημερώσεις, ενώ συνεχάρη τη χώρα για την απόφαση να δημοσιοποιηθεί άμεσα η γενετική αλληλούχηση που έγινε σε δείγματα από μολυσμένες αγελάδες. «Πιστεύω ότι η συνεργασία που έχουμε με τα αμερικανικά CDC και οι πληροφορίες που λαμβάνουμε, μας επιτρέπουν να επιτηρούμε την κατάσταση και να αναθεωρούμε τα μέτρα ετοιμότητας», τόνισε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη.
Ελέγχουν και τον μοσχαρίσιο κιμά στις ΗΠΑ για τη γρίπη
Την ίδια ώρα, οι αμερικανικές Αρχές συλλέγουν δείγματα μοσχαρίσιου κιμά από τα καταστήματα λιανικής, όπου βρέθηκε ο ιός σε αγελάδες. Οι ομοσπονδιακές Αρχές δηλώνουν βέβαιες πως η προμήθεια κρέατος είναι ασφαλής, ωστόσο προσπαθούν να το επαληθεύσουν.
Επίσημα έχουν επιβεβαιωθεί λοιμώξεις σε 34 κοπάδια, σε 9 αμερικανικές πολιτείες. Οι έλεγχοι, όμως, που πραγματοποίησε η Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA) σε δείγματα γάλακτος απ’ όλη τη χώρα έδειξαν ότι το 20% ήταν μολυσμένα. Πολλά από τα μολυσμένα δείγματα προέρχονταν από πολιτείες εκτός των εννέα.
Ως εκ τούτου, το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας (USDA) πρόκειται να αναλύσει δείγματα κιμά με μοριακές εξετάσεις, προκειμένου να εξακριβώσει αν υπάρχουν θραύσματα του ιού Η5Ν1 στο κρέας. Τα τυχόν θετικά δείγματα, θα υποβληθούν σε περαιτέρω εξετάσεις για να εξακριβωθεί αν είναι λοιμογόνα.
Σε μία άλλη έρευνα, επιστήμονες του αμερικανικού υπουργείου θα μαγειρέψουν σε διάφορες θερμοκρασίες μολυσμένο κρέας για να δουν πόσο ιός σκοτώνεται αναλόγως με τη θερμοκρασία.