Τα παιδιά που γεννιούνται με εξωσωματική γονιμοποίηση, ιδίως όταν χρησιμοποιούνται κατεψυγμένα ωάρια, αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν λευχαιμία, σύμφωνα με νέα έρευνα, ωστόσο, όπως επισημαίνουν ειδικοί, δεν ευθύνεται η τεχνική, αλλά πιθανώς η ηλικία των γονιών.
Από τον Βασίλη Χονδρογιάννη
Στη μελέτη που δημοσίευσαν ερευνητές του γαλλικού French National Agency for Medicines στο «Jama Network Open» μελέτησαν 8.200.000 παιδιά. Από αυτά, 2.729 εμφάνισαν καρκίνο του αίματος λευχαιμία μέχρι έξι χρόνια από τη γέννησή τους.
Διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά που γεννήθηκαν με εξωσωματική γονιμοποίηση, με τη χρήση κατεψυγμένων εμβρύων, αντιμετώπιζαν 61% μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν από λευχαιμία, σε σχέση με τα παιδιά που γεννήθηκαν έπειτα από φυσική σύλληψη. Τα παιδιά που γεννήθηκαν με τη χρήση φρέσκων ωαρίων αντιμετώπιζαν 41% μεγαλύτερο κίνδυνο.
Ανεξάρτητοι ερευνητές στη Βρετανία, που μίλησαν στη MailOnline, εκτίμησαν ότι για τα αυξημένα περιστατικά λευχαιμίας δεν ευθύνεται η εξωσωματική γονιμοποίηση.
Ο ερευνητής του Imperial College London δρ Channa Jayasena και ο υποδιευθυντής του τμήματος ερευνών του Blood Cancer UK δρ Richard Francis πιστεύουν ότι ευθύνονται τα βιολογικά χαρακτηριστικά των γονιών που συνήθως επιλέγουν την τεχνητή γονιμοποίηση.
Εξήγησαν ότι υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες οι συγκεκριμένοι γονείς να είναι μεγαλύτερης ηλικίας και να μην είναι σε άριστη φυσική κατάσταση.
Επισήμαναν ότι είναι γνωστό από την ιατρική έρευνα πως όταν μεγαλώνουν ένας άνδρας και μία γυναίκα μειώνεται η ποιότητα του σπέρματος και των ωαρίων, καθώς προκαλούνται βλάβες στο DNA.