Καμπανάκι κινδύνου από επιστήμονες: «Παιχνίδι η πανδημία μπροστά στην μικροβιακή αντοχή»

«Πρόκειται για μια πραγματικά καταστροφική εικόνα»

Must Read

Καμπανάκι κινδύνου χτυπά Βρετανίδα επιστήμονας σχετικά με την ολοένα αυξανόμενη ανθεκτικότητα των μικροβίων έναντι των φαρμάκων, εκτιμώντας πως η πανδημία του κορωνοϊού θα μοιάζει «ασήμαντη» συγκριτικά με τα όσα θα αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα στο μέλλον.

Η Σάλι Ντέιβις, πρώην αρχίατρος της Αγγλίας, που τώρα είναι ειδική απεσταλμένη του Ηνωμένου Βασιλείου για τη μικροβιακή αντοχή (AMR), έχασε τη βαφτιστήρα της πριν από δύο χρόνια από μια λοίμωξη που δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί με αντιβιοτικά. Σε συνέντευξή της στον Guardian, έκανε λόγο για τις ζοφερές συνέπειες που θα μπορούσαν να προκύψουν στην περίπτωση που ο κόσμος αποτύχαινε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα μέσα στην επόμενη δεκαετία, προειδοποιώντας ότι το ζήτημα είναι ακόμη «πιο έντονο» από την κλιματική αλλαγή. Οι ανθεκτικές στα φάρμακα λοιμώξεις σκοτώνουν ήδη τουλάχιστον 1,2 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως.

«Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι με ανίατες λοιμώξεις τους οποίους θα έπρεπε να απομονώσουμε ώστε να μην μολυνθούν οι οικογένειες και οι κοινότητές τους. Άρα πρόκειται για μια πραγματικά καταστροφική εικόνα. Θα έκανε τον Covid να μοιάζει με παιχνίδι», τόνισε η Ντέιβις.

«Το κλίμα συνδέεται με την αντίσταση στα αντιβιοτικά με πολλούς τρόπους»

Η ίδια εξηγεί πως η έκθεση των μικροβίων σε αντιβιοτικά ενθαρρύνει την ανάπτυξη στελεχών που είναι ανθεκτικά στα φάρμακα. Η μικροβιακή αντοχή θα καθιστούσε μεγάλο μέρος της σύγχρονης ιατρικής υπερβολικά επικίνδυνο, επηρεάζοντας τις θεραπείες, συμπεριλαμβανομένων των καισαρικών τομών, των θεραπειών για τον καρκίνο και τις μεταμοσχεύσεις οργάνων.

«Αν δεν ελέγξουμε και δεν μετριάσουμε την AMR, τότε θα σκοτώσει περισσότερους ανθρώπους πριν το κάνει η κλιματική αλλαγή. Το κλίμα συνδέεται με την αντίσταση στα αντιβιοτικά με πολλούς τρόπους: σκεφτείτε το νερό από τις πλημμύρες, τα λύματα, τη μετακίνηση πληθυσμών, τις καταιγίδες και την έλλειψη καθαρού νερού, καθώς εάν υπάρχει ξηρασία, οι λοιμώξεις αυξάνονται», εξήγησε επιστήμονας, τονίζοντας παράλληλα πως περισσότερα από τα 2/3 των αντιβιοτικών χρησιμοποιούνται σε ζώα που βρίσκονται σε φάρμες, προκειμένου να προωθηθεί η ανάπτυξη των ζώων ή να αποτραπούν οι λοιμώξεις σε υπερπλήρεις και ανθυγιεινές συνθήκες διαβίωσης.

Τα ζώα, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων, αποβάλλουν με τα ούρα και τα κόπρανα έως και το 80% των αντιβιοτικών που λαμβάνουν, με αποτέλεσμα να μολύνεται το περιβάλλον. Τα εργοστάσια που παράγουν αντιβιοτικά ενδέχεται να μην ελέγχουν τα λύματα τους, επιτρέποντας σε «δραματικές ποσότητες» να εισέλθουν στα συστήματα νερού.

Η Σάλι Ντέιβις έκανε αναφορά και σε περιπτώσεις όπως αυτή ενός μεγάλου προμηθευτή πουλερικών στις ΗΠΑ, ο οποίος σταμάτησε να χρησιμοποιεί αντιβιοτικά. Καινοτομίες όπως η γονιδιωματική και η τεχνητή νοημοσύνη «αναζωογονούν» την επιστήμη των νέων αντιβιοτικών. Η ίδια ελπίζει ότι τα προγράμματα για την παροχή κινήτρων στις φαρμακευτικές εταιρείες θα δημιουργήσουν νέα αντιβιοτικά που θα αποδώσουν καρπούς.

«Χρειάζονται περισσότερες επίσημες δομές. Χρειαζόμαστε μια διακρατική διακυβέρνηση κάποιας μορφής, λίγο σαν COP για την κλιματική αλλαγή», κατέληξε η επιστήμονας.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This