Το αγαπημένο φρούτο των Millennials, το αβοκάντο, κινδυνεύει με εξαφάνιση, καθώς η κλιματική αλλαγή αποδεικνύεται ο «κρυπτονίτης» του και οι ελλείψεις θα οδηγήσουν μελλοντικά σε αστρονομική αύξηση της τιμής του, κάνοντάς το απλησίαστο.
- Από τον Βασίλη Χονδρογιάννη
Η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, που συνοδεύεται από μεγάλες περιόδους ξηρασίας, άρχισε ήδη να μειώνει την επιφάνεια των εκτάσεων που είναι κατάλληλες για την καλλιέργεια του αβοκάντο. Ερευνα που επικαλείται έκθεση της Christian Aid με έδρα στο Λονδίνο εκτιμά ότι έως το 2050 οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις θα μειωθούν μέχρι και 41% παγκοσμίως.
Πρώτη χώρα στην παραγωγή αβοκάντο είναι το Μεξικό, το οποίο καλύπτει το 44,5% των παγκόσμιων εξαγωγών. Η παραγωγή γίνεται κυρίως στην πολιτεία Μιτσοακάν και η έκθεση εκτιμά ότι έως το 2050 η ξηρασία θα μειώσει κατά 59% τις εκτάσεις της που είναι κατάλληλες για την καλλιέργεια αβοκάντο. Σοβαρά προβλήματα με την ξηρασία θα αντιμετωπίσουν και οι υπόλοιπες χώρες που εξάγουν αβοκάντο, όπως το Περού που καλύπτει το 13,5% των παγκόσμιων εξαγωγών, η Ισπανία (5,74%), η Χιλή (3,6%) και η Κολομβία (2,72%).
Το αβοκάντο έχει γίνει εξαιρετικά δημοφιλές στη γενιά των Millennials, καθώς είναι πλούσιο σε βιταμίνες, καλά λιπαρά, φυτικές ίνες και μέταλλα. Ωστόσο για να μεγαλώσει και να ωριμάσει τα φρούτα του, το αβοκάντο απαιτεί μεγάλες ποσότητες νερού, με αποτέλεσμα να είναι ευάλωτο στην αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη και στην ξηρασία.