Καμπανάκι κινδύνου χτυπά η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, σχετικά με τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού ενόψει της επέλασης της αφρικανικής σκόνης και των υψηλών θερμοκρασιών που συνθέτουν «εκρηκτικό» κοκτέιλ.
«Οι ευπαθείς ομάδες θα πρέπει να μην κυκλοφορούν, εκτός αν υπάρχει ιδιαίτερη ανάγκη», τόνισε αρχικά και συνέχισε: «Οι ευπαθείς ομάδες πρέπει να έχουν μάσκα αν χρειάζεται να κυκλοφορήσουν και αν αναπτύξουν βήχα θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον θεράποντα γιατρό τους, προκειμένου να δώσει οδηγίες για να τροποποιήσουν τη δοσολογία της φαρμακευτικής τους αγωγής. Ίσως να χρειάζεται αυτές τις ημέρες να αλλάξουν λίγο την δοσολογία τους. Και προσοχή δεν ανοίγουμε παράθυρα στο σπίτι».
Η ίδια επεσήμανε πως και τα παιδιά που είναι στις ευπαθείς ομάδες και έχουνε βρογχικό άσθμα ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. «Οι μητέρες θα πρέπει να μην τα αφήνουν να παίζουν, αφού αυτές τις ημέρες επιδεινώνεται η κατάστασή τους», εξήγησε, ενώ έκανε λόγο και για τον παρβοϊό:
«Αυτός ο ιός αφορά και τις μεγάλες ηλικίες αλλά περισσότερο τα παιδιά από 5 έως 15 ετών. Τα συμπτώματα του είναι σαν ένα απλό κρυολόγημα. Ωστόσο εμείς φοβόμαστε τις επιπλοκές του. Ανησυχία δεν πρέπει να υπάρχει, διότι το στέλεχος Β19 του Παρβοϊού το γνωρίζουμε και δεν είναι κάτι καινούργιο ενώ η φαρμακευτική αγωγή είναι ανάλογα της συμπτωματολογίας».
«Είναι σημάδι ότι πρέπει να επικοινωνήσουμε με τον παιδίατρο»
Στη συνέχεια, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ τόνισε πως δεν υπάρχει εμβόλιο για τον Παρβοϊό ενώ η σπάνια επιπλοκή που φοβίζει τους γιατρούς είναι η μυοκαρδίτιδα, περικαρδίτιδα.
«Το κύριο σύμπτωμα που το κάνει να ξεχωρίζει από το κρυολόγημα είναι το χαρακτηριστικό κόκκινο εξάνθημα στο μάγουλο. «Είναι σημάδι ότι πρέπει να επικοινωνήσουμε με τον παιδίατρο και από εκεί να πάρουμε τις οδηγίες», τόνισε, ενώ τέλος για τις εγκύους ανέφερε ό,τι μπορεί να μεταδοθεί από τη μητέρα στο έμβρυο και εκεί χρειάζεται προσοχή, όμως σύστησε να μην υπάρχει πανικός, διότι οι γιατροί γνωρίζουν τον ιό και μπορούν να το διαχειριστούν.