Συναγερμό σήμαναν ερευνητές, που ανακάλυψαν ότι μερικά από τα πιο αγαπημένα σνακ μικρών και μεγάλων, όπως είναι τα πατατάκια, τα μπισκότα και τα αναψυκτικά, συνδέονται με αύξηση του κινδύνου άνοιας και εγκεφαλικών επεισοδίων.
Οι ερευνητές μελέτησαν για περίπου έντεκα χρόνια 30.239 άτομα που ήταν μεγαλύτερα των 45 ετών. Από το σύνολο των συμμετεχόντων, εξέτασαν 14.175 συμμετέχοντες για γνωστική παρακμή, όπως είναι η άνοια, και 20.243 συμμετέχοντες για εγκεφαλικό επεισόδιο. Και οι δύο ομάδες δεν είχαν ιστορικό αυτών των ασθενειών. Εως το τέλος της μελέτης 768 άτομα διαγνώστηκαν με γνωστική εξασθένηση και 1.108 είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο.
Διαπιστώθηκε ότι η αύξηση κατά 10% στην ποσότητα των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων που καταναλώνονταν σχετιζόταν με 16% υψηλότερο κίνδυνο γνωστικής διαταραχής, όπως είναι η άνοια, ενώ η κατανάλωση περισσότερων μη επεξεργασμένων ή ελάχιστα επεξεργασμένων τροφίμων συνδεόταν με 12% χαμηλότερο κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης.
Επιπλέον, η μεγαλύτερη πρόσληψη εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων συνδεόταν με 8% αύξηση του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου, ενώ η μεγαλύτερη πρόσληψη μη επεξεργασμένων ή ελάχιστα επεξεργασμένων τροφίμων συνδεόταν με 9% μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.