Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν ερευνητές, καθώς για πρώτη φορά ανακάλυψαν ότι η κατανάλωση vegan κρεατικών και vegan γλυκών συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιακά προβλήματα.
- Από τον Βασίλη Χονδρογιάννη
Ενώ η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών στη vegan διατροφή μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων, τα υπερ-επεξεργασμένα φυτικά υποκατάστατα κρέατος και γλυκά συνδέονται με επικίνδυνες συνέπειες στην καρδιά, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Lancet Regional Health – Europe. Η MailOnline εξηγεί ότι πρόκειται, μεταξύ άλλων, για φυτικά μπιφτέκια, φυτικά λουκάνικα, vegan γλυκά και vegan τσιπς.
Ερευνητές από το βρετανικό Imperial College London και το University of São Paulo της Βραζιλίας μελέτησαν 118.000 Βρετανούς ηλικίας 40-69 ετών, ενώ παράλληλα ανέλυσαν στοιχεία από τις εισαγωγές σε νοσοκομεία και τους πίνακες θνησιμότητας. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι υπερ-επεξεργασμένες vegan τροφές αυξάνουν κατά 15% τον κίνδυνο θανάτου από καρδιοπάθειες.
Παράλληλα αυξάνουν κατά 7% τις πιθανότητες για αθηροσκλήρωση, η οποία οδηγεί στο βούλωμα των αρτηριών της καρδιάς. Αντίθετα, η αύξηση κατά 10% της κατανάλωσης μη επεξεργασμένων χορτοφαγικών τροφών, όπως φρούτα και λαχανικά, συνδέθηκε με μείωση κατά 8% του κινδύνου εμφάνισης καρδιοπαθειών. Την ίδια ώρα παρατηρήθηκε μείωση κατά 20% στους θανάτους από καρδιαγγειακά προβλήματα.
«Αυτή η μεγάλη έρευνα υποδεικνύει ότι τα φυτικά υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα δεν φαίνεται να έχουν προστατευτικές συνέπειες στην υγεία και συνδέονται με άσχημα αποτελέσματα σε αυτή» είπε η δρ Eszter Vamos του Imperial College London.