Καλοήθης Υπερπλασία του Προστάτη: Σύγχρονες και αναίμακτες μέθοδοι για την αντιμετώπισή της

Must Read

Η Καλοήθης Υπερπλασία του Προστάτη (ΚΥΠ) είναι η συχνότερη καλοήθης νεοπλασία στους άνδρες, καθώς απασχολεί συνήθως 1 στους 2 άνδρες ηλικίας άνω των 50 ετών. Τα συμπτώματα χειροτερεύουν με την αύξηση της ηλικίας, καθώς σε άνδρες άνω των ηλικίας 60-80 ετών είναι παρούσα περίπου στο 60-80%.

Ο προστάτης αδένας είναι υπεύθυνος για την παραγωγή και τον εμπλουτισμό του σπέρματος με το έκκριμά του, ενώ μάλιστα βοηθά στην κινητικότητα των σπερματοζωαρίων. Φυσιολογικά έχει σχήμα και μέγεθος καστάνου, βρίσκεται μπροστά από την ουροδόχο κύστη στους άντρες και περιβάλλει την ουρήθρα.

Στις παθήσεις, λοιπόν, του προστάτη αδένα περιλαμβάνεται, εκτός από την Προστατίτιδα και τον Καρκίνο του Προστάτη, η Καλοήθης Υπερπλασία του Προστάτη (ΚΥΠ), όπου το αυξημένο μέγεθος του αδένα είναι υπεύθυνο για τα αποφρακτικά φαινόμενα που εμφανίζονται στην κύστη, πυροδοτώντας ενοχλητικά συμπτώματα στο ουροποιητικό σύστημα, όπως δυσκολία στην ούρηση, ατελή ούρηση, επιτακτικότητα και μειωμένη ροή ούρων.

Ανάμεσα στους παράγοντες κινδύνου συμπεριλαμβάνονται η ηλικία, το οικογενειακό και ατομικό ιστορικό, καθώς και ο τρόπος ζωής του ασθενή. Στην εποχή μας, ωστόσο, υπάρχουν αποτελεσματικοί τρόποι θεραπείας της υπερπλασίας του προστάτη, όπως τα φάρμακα και οι χειρουργικές επεμβάσεις.

Οι πλέον εξελιγμένες μέθοδοι ελάχιστα επεμβατικής θεραπείας της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη, δίνουν στους ειδικούς τη δυνατότητα να απαλλάξουν τον ασθενή από τα έντονα συμπτώματα της πάθησης, καθώς και από τον κίνδυνο μιας πιθανής βαριάς εξέλιξής της.

Μέθοδος Rezum

Η μέθοδος Rezum πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία και χρησιμοποιεί ατμό για να καταστρέψει μέρος του διογκωμένου ιστού του προστάτη. Μια λεπτή βελόνα, που εισάγεται διουρηθρικά στον αδένα, απελευθερώνει ατμό, ο οποίος καταστρέφει μέρος του ιστού του προστάτη. Στη συνέχεια ο οργανισμός απορροφά φυσικά τον κατεστραμμένο ιστό με την πάροδο του χρόνου.

Ένα από τα πλεονεκτήματα της θεραπείας Rezum είναι το γεγονός ότι δεν απαιτείται νοσηλεία στο νοσοκομείο όλη τη νύχτα. Επίσης, δεν επηρεάζεται η σεξουαλική ικανότητα και είναι λιγότερο πιθανό να προκληθούν παρενέργειες, όπως στυτική δυσλειτουργία και ακράτεια ούρων.

Μέθοδος HoLEP

Η συγκεκριμένη τεχνική βασίζεται στη χρήση χαμηλότερης έντασης Holmium Laser, εκπυρηνίζοντας ουσιαστικά τον καλοήθη υπερτροφικό ιστό του προστάτη, πετυχαίνοντας ριζικότερη αφαίρεση. Για τον λόγο αυτό, με τη μέθοδο HoLEP αντιμετωπίζονται μεγάλου μεγέθους προστάτες, οι οποίοι ξεκινούν από 80 κ. εκ. και μπορεί ακόμη και να υπερβαίνουν τα 150 κ. εκ. Μεταξύ των πλεονεκτημάτων της περιλαμβάνονται ο αναίμακτος και ασφαλής χαρακτήρας της τεχνικής, οι ελάχιστες μετεγχειρητικές ενοχλήσεις, η σύντομη αφαίρεση του καθετήρα και η άμεση επαναδραστηριοποίηση του ασθενή.

Μέθοδος TURis

Η μέθοδο TURis, είναι μια επαναστατική ενδοσκοπική χειρουργική επέμβαση, στην οποία αφαιρείται το προστατικό αδένωμα διαμέσου της ουρήθρας με φυσιολογικό ορό (In Saline). Η εκτέλεσή της γίνεται διουρηθρικά, χωρίς τομή ή οπές, συνδυάζοντας αρμονικά την αναίμακτη κοπή μεγάλης ακρίβειας και την τελείως αναίμακτη εξάχνωση. Η επέμβαση παρουσιάζει αυξημένη ασφάλεια και ακρίβεια, μικρότερη απώλεια αίματος και λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο.

Για να επιλεγεί η κατάλληλη θεραπεία, θα πρέπει ο γιατρός να αξιολογήσει το μέγεθος του προστάτη, τα συμπτώματα που εμφανίζει ο ασθενής και τη συνολική κατάσταση της υγείας του. Είναι σημαντικό να ληφθεί η κατάλληλη θεραπεία, καθώς αν η πάθηση δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, μπορεί να επιφέρει δυσάρεστες επιπλοκές. Πάντα σε συνεννόηση με τον ιατρό, ο ασθενής θα κατευθυνθεί στην κατάλληλη επιλογή θεραπείας που πρέπει να γίνει βάσει των ατομικών του αναγκών και προτιμήσεων.

Δρ. Γρηγόριος Δελλής, MD, MSc, PhD, FEBU

Χειρουργός Ουρολόγος, Στρατιωτικός Ιατρός, Επιμελητής στην Ουρολογική Κλινική του «251 ΓΝΑ»

Επίσημα Εκπαιδευμένος στη Ρομποτική Χειρουργική και στο Σύστημα Da Vinci® Xi

Info:

Ο Δρ. Γρηγόριος Δελλής είναι στρατιωτικός ιατρός, Επιμελητής στην Ουρολογική Κλινική του «251 ΓΝΑ», ενώ παράλληλα διατηρεί Ιδιωτικό Ιατρείο.

Είναι απόφοιτος της Βαρβάκειου Σχολής, της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ) και της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Εκπαιδεύτηκε στην Β’ Πανεπιστημιακή Ουρολογική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) στο «Σισμανόγλειο ΓΝΑ», όπου και ολοκλήρωσε την ειδικότητα της Ουρολογίας, ενώ αναγορεύτηκε σε Διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ.

Tο 2023 μετέβη στην Μεγάλη Βρετανία για μετεκπαίδευση στην Ρομποτική Χειρουργική και Ουρο-Ογκολογία όπου απέκτησε πιστοποίηση στο Ρομποτικό Σύστημα Da Vinci Xi. Συμμετείχε σε σημαντικό αριθμό επεμβάσεων ,ιδιαίτερα σε Ρομποτικές Προστατεκτομές τόσο ως βοηθός όσο και ως Χειρουργός κονσόλας . Χειρουργεί με το σύστημα Da Vinci Xi στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας και στην Γενική Κλινική «Ιασώ».

Website | Facebook

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This