Καμπανάκι κινδύνου από τους επιστήμονες: Εμφανίστηκε νέα παραλλαγή του κορωνοϊού

Τι συμβαίνει με την μετάλλαξη FLuQE που «σαρώνει» στο εξωτερικό

Must Read

Νέο καμπανάκι χτυπά η διεθνής επιστημονική κοινότητα μετά την εμφάνιση νέας μετάλλαξης του κορωνοϊού. Μετά την FLiRT που άρχισε να εμφανίζεται σε αρκετά μέρη του κόσμου, ακολουθεί η μετάλλαξη FLuQE, όπως ονομάζεται το πλέον ταχύτερα αναπτυσσόμενο στέλεχος. Παρά το γεγονός ότι δεν διαφέρει σε πολλά από τα προηγούμενα, υπάρχει ένα επιπλέον στοιχείο που, σύμφωνα με τους ειδικούς, το καθιστούν πιο μεταδοτικό.

Η ομάδα των εξαιρετικά μεταδοτικών υποπαραλλαγών, γνωστή ως FLuQE, ξεπέρασε την FLiRT στην Αυστραλία, πυροδοτώντας τους φόβους για έκρηξη κρουσμάτων, εν μέσω της τουριστικής σεζόν. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η υποπαραλλαγή KP.3 έχει μία επιπλέον μετάλλαξη που την κάνει πιο μολυσματική.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός πως η ΚP.3 είναι πλέον το κυρίαρχο στέλεχος, ευθυνόμενη για πάνω από το 33% των κρουσμάτων, από λιγότερο από 10% τον Μάιο, σύμφωνα με στοιχεία από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Παράλληλα, και το Ηνωμένο Βασίλειο φέρεται να καταγράφει αύξηση των νοσηλειών με την παραλλαγή KP.3.

Σύμφωνα με τον Adrian Esterman, επιδημιολόγο και καθηγητή βιοστατιστικής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας, όταν η JN.1 μεταλλάχθηκε στις υποπαραλλαγές FLiRT, ο κορωνοϊός κατάφερε να διαφεύγει με μεγαλύτερη επιτυχία του ανοσοποιητικού. «Ωστόσο, οι FLiRT έχασαν σε έναν βαθμό την ικανότητα πρόσδεσής τους σε μία συγκεκριμένη πρωτεΐνη που επιτρέπει στον ιό να μολύνει ανθρώπινα κύτταρα», σημειώνει, τονίζοντας πως εδώ διαφέρει η FLuQE και σε αυτό οφείλεται και ο λόγος που είναι πιο μολυσματική.

«Πρόσφατα, οι υποπαραλλαγές FLiRT μεταλλάχθηκαν περαιτέρω για να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα πρόσδεσης, δίνοντας τις υποπαραλλαγές FLuQE, από τις οποίες η KP.3 είναι αυτή που κυριαρχεί αυτήν τη στιγμή», συμπλήρωσε ο καθηγητής Esterman στο ABC.

Τι ισχύει με τα εμβόλια

Παρά το γεγονός ότι οι νέες παραλλαγές δείχνουν να είναι πιο μολυσματικές από τις προηγούμενες, δεν έχει ακόμη αποδειχθεί ότι προκαλούν και πιο σοβαρή νόσηση. Ωστόσο, η ανοσία που προσφέρουν τα εμβόλια που έχουν κυκλοφορήσει μέχρι τώρα δεν είναι πλήρης.

Οι επιστήμονες εξηγούν πως κάθε φορά που μεταλλάσσεται ο ιός, η ανοσία από προηγούμενη μόλυνση ή εμβολιασμό μειώνεται. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα εμβόλια είναι αναποτελεσματικά ή ότι η προηγούμενη μόλυνση δεν παρέχει κάποια προστασία. Απλά ότι μειώνεται προοδευτικά η ανοσία.

Ως εκ τούτου, ακόμα κι αν κάποιος νόσησε πρόσφατα από κορωνοϊό λόγω FLiRT, κινδυνεύει να κολλήσει και πάλι λόγω FLuQE. Για τον λόγο αυτό, οι ειδικοί εκτιμούν πως είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσουμε να εμβολιαζόμαστε, αλλά και να ενημερωνόμαστε για τα εμβόλια βάσει των νέων παραλλαγών, στον βαθμό που αυτό είναι εφικτό.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This