Σοβαρές αλλαγές στον εγκέφαλο των εφήβων, που μπορεί να οδηγήσουν σε μόνιμες βλάβες, προκαλεί η εξάρτησή τους από το διαδίκτυο, πρόβλημα που πλέον έχει λάβει παγκόσμιες διαστάσεις.
- Από τον Βασίλη Χονδρογιάννη
Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο χρόνος που περνούν οι έφηβοι κολλημένοι εμμονικά μπροστά στην οθόνη του smartphone ή του tablet ενώ χρησιμοποιούν κάποια εφαρμογή έχει πλησιάσει τις τρεις ώρες την ημέρα.
Η Αμερικανίδα γιατρός δρ Faith Coleman επεσημαίνει στο Study Finds ότι η εξάρτηση από το διαδίκτυο δεν επιτρέπει τη φυσιολογική ανάπτυξη του εγκεφάλου. Ως αποτέλεσμα, διαταράσσονται η ψυχική υγεία των εφήβων, οι νοητικές ικανότητές τους, η συναισθηματική ισορροπία τους, οι κοινωνικές και οι σωματικές ικανότητές τους.
Η ειδικός εξηγεί ότι κάποια σημεία του εγκεφάλου των εφήβων εμφανίζουν αυξημένη δραστηριότητα, ενώ άλλα σημαντικά μειωμένη. Αυτό από τη μία προκαλεί προβλήματα στη συνδεσιμότητα στο κομμάτι του εγκεφάλου που ευθύνεται για την ενεργή σκέψη και την ικανότητα λήψης αποφάσεων. Από την άλλη, επηρεάζει τα τμήματα του εγκεφάλου τα οποία, μεταξύ άλλων, συντονίζουν τις κινήσεις του σώματος των εφήβων.
Επηρεάζονται, δε, περιοχές του εγκεφάλου που επηρεάζουν την καλή ψυχική και σωματική υγεία. Η Coleman τονίζει ότι ο εγκέφαλος των εφήβων βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της ανάπτυξης και είναι ευπαθής στις αλλαγές. Προειδοποιεί, μάλιστα, ότι σε περίπτωση σοβαρής εξάρτησης από τη χρήση του διαδικτύου υπάρχει κίνδυνος αυτές οι αλλαγές να οδηγήσουν σε μόνιμες βλάβες του εγκεφάλου.
Πηγή: Espresso