Καμπανάκι από το ECDC: «Μην υποτιμάτε την γρίπη των πτηνών, χρειάζεται αυξημένη επαγρύπνηση»

Must Read

Καμπανάκι κινδύνου χτυπά το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (ECDC), καθώς εξέδωσε συστάσεις για αυξημένη επαγρύπνηση σχετικά με τη γρίπη των πτηνών.

Όπως επισημαίνει, οι ιοί που την προκαλούν, εξακολουθούν να κυκλοφορούν στην ευρωπαϊκή ήπειρο και δεν πρέπει την υποτιμάμε. Παράλληλα, κάνει σαφές πως προς το παρόν ο κίνδυνος για τον γενικό πληθυσμό παραμένει χαμηλός. Αντίθετα, για τους εργαζομένους με δυνητική έκθεση στη νόσο (π.χ. στην πτηνοτροφία) ο κίνδυνος είναι χαμηλός προς μέτριος.

Το ECDC αναφέρει σε ανακοίνωσή του πως παρακολουθεί την πορεία της νόσου τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Ξεκαθαρίζει δε, πως στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΕ/ΕΟΧ), οι ιοί που προκαλούν την γρίπη των πτηνών κυκλοφορούν σε χαμηλά επίπεδα μεταξύ των πληθυσμών άγριων πτηνών.

Στις ΗΠΑ ο ιός εξακολουθεί να διασπείρεται μεταξύ των γαλακτοπαραγωγικών αγελάδων, ενώ έχει μεταδοθεί σε τέσσερις εργαζόμενους που ήρθαν σε επαφή με αυτές. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα του αμερικανικού Υπουργείου Γεωργίας (USDA), που αφορούν στο διάστημα από τέλη Μαρτίου ως και 3 Ιουλίου, έχουν βρεθεί μολυσμένες αγελάδες σε 140 φάρμες, σε 12 πολιτείες των ΗΠΑ.

Αυξημένη ευαισθητοποίηση

«Η μετάδοση από μολυσμένα ζώα στον άνθρωπο παραμένει ένα σπάνιο γεγονός», επισημαίνει το ECDC, ωστόσο η γρίπη των πτηνών μπορεί εύκολα να εξαπλωθεί σε άγρια, εκτρεφόμενα και οικόσιτα πτηνά και ζώα, οδηγώντας σε μόλυνση και εστίες στα πουλερικά και περιστασιακά στα θηλαστικά.

«Καθώς παρακολουθούμε στενά την τρέχουσα κατάσταση με τη γρίπη των πτηνών, τόσο στην ΕΕ όσο και παγκοσμίως, υπάρχει λόγος για αυξημένη ευαισθητοποίηση αλλά όχι για αυξημένη ανησυχία», δήλωσε η Dr. Pamela Rendi-Wagner, διευθύντρια του ECDC και συνέχισε:

«Το ECDC στηρίζει δράσεις που λαμβάνουν οι εθνικές Αρχές των κρατών-μελών της ΕΕ. Αυτή η απειλή για την ανθρώπινη υγεία δεν πρέπει να υποτιμάται. Είναι σημαντικό να παραμείνουμε σε εγρήγορση και προνοητικοί στην κοινή μας συνεργασία».

Στο πλαίσιο αυτό, ο ευρωπαϊκός οργανισμός τονίζει ότι προς το παρόν δεν έχει καταγραφεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανθρώπινο κρούσμα. Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να συνεχιστεί η ενημέρωση των επαγγελματιών Υγείας για την πιθανότητα να υπάρξουν τέτοια περιστατικά, ενώ τονίζει πως είναι σημαντικό να συνεχιστεί η λήψη μέτρων ατομικής προστασίας σε επαγγελματικούς και ψυχαγωγικούς χώρους όπου υπάρχει αυξημένος κίνδυνος γρίπης των πτηνών στα ζώα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

  1. Μήπως αρχίζουν την συστηματική καλλιέργεια νέας ανησυχίας και φόβου για την νόσο των πτηνών με στόχο την κορύφωση για να μας λανσάρουν πάλι νέα πανδημία στο εγγύς μέλλον και νέα εμβόλια για την εξόντωση του πληθυσμού και πολλά δις στα ταμεία των φαρμακοβιομηχανιών που είναι αναμειγμένες με τους παγκοσμιοποιητές ;;;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This