Καμπανάκι κινδύνου χτυπά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, σχετικά με ένα ανθεκτικό στα αντιβιοτικά βακτήριο που προκαλεί σοβαρές λοιμώξεις και εξαπλώνεται παγκοσμίως. Πρόκειται για το Klebsiella pneumoniae, έναν τύπο βακτηρίων ανθεκτικών στα φάρμακα που μπορεί να προκαλέσει ταχέως εξελισσόμενες, θανατηφόρες λοιμώξεις, ακόμη και σε άτομα με υγιές ανοσοποιητικό σύστημα.
Ο ΠΟΥ, σε σχετική έκθεσή του, επισημαίνει πως έχει λάβει πολλές αναφορές για άτομα που μολύνθηκαν από στελέχη του υπερ-βακτηρίου αυτού, κάνοντας σαφές πως πρέπει να υπάρξει επιτήρηση. Μέχρι στιγμής, πολύ λίγες πληροφορίες για τα βακτήρια είναι γνωστές και για αυτό το λόγο ο Οργανισμός πιέζει τις χώρες να την επιτήρηση της απειλής.
Πόσο επικίνδυνο είναι το βακτήριο
Σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύθηκε, το Klebsiella pneumoniae υπάρχει στο περιβάλλον, στον λαιμό και το γαστρεντερικό σωλήνα ζώων και ανθρώπων. Η κλασική εκδοχή του αποτελεί μεγάλο πρόβλημα σε χώρους υγειονομικής περίθαλψης, όπου δύναται να μολύνει ιατρικό εξοπλισμό και να προκαλέσει ευκαιριακές λοιμώξεις, ειδικά σε άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα. Μεταξύ άλλων προκαλεί πνευμονία, λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, λοιμώξεις της κυκλοφορίας του αίματος και μηνιγγίτιδα λοίμωξης του νευρικού συστήματος.
Παράλληλα, όπως και πολλά ακόμη επικίνδυνα στελέχη, μεταλλάσσεται ώστε να αντιστέκεται στα πιο κοινά αντιβιοτικά που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του. Τα τελευταία χρόνια οι γιατροί συναντούν όλο και περισσότερο στελέχη που όχι μόνο είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά καρβαπενέμης αλλά μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές λοιμώξεις τόσο σε ανοσοκατεσταλμένους όσο και σε υγιείς ανθρώπους.
Στο πλαίσιο αυτό, ο ΠΟΥ ζήτησε πληροφορίες από τα κράτη-μέλη. Από τις 43 χώρες που ανταποκρίθηκαν, οι 16 ανέφεραν περιπτώσεις hvKp, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Καναδά, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιαπωνίας, ενώ 12 ανέφεραν ότι εντόπισαν ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό στέλεχος του βακτηρίου που ονομάζεται ST23, το οποίο φέρει γονίδια που του επιτρέπουν να αντιστέκεται στις καρβαπενέμες και σε όλα τα διαθέσιμα αντιβιοτικά βήτα-λακτάμης.
Σύμφωνα με την έκθεση του ΠΟΥ, αυτές οι περιπτώσεις είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, δεδομένης της έλλειψης εργαλείων που απαιτούνται για την αξιόπιστη και γρήγορη ανίχνευση αυτών των λοιμώξεων.
«Σε παγκόσμιο επίπεδο, δεν υπάρχει συστηματική επιτήρηση που να επιτρέπει την τακτική αναγνώριση και συλλογή πληροφοριών των στελεχών hvKp. Η αναγνώριση της hvKp είναι δύσκολη δεδομένου ότι καθορίζεται από τη διαθέσιμη εργαστηριακή ικανότητα για τη διενέργεια δοκιμών γονιδιωματικής αλληλουχίας ή ανάλυση συγκεκριμένων δεικτών που μπορεί να υποδεικνύουν υπερμολυσματικότητα, επομένως ο επιπολασμός των λοιμώξεων που σχετίζονται με hvKp μπορεί να υποτιμηθεί» ανέφερε ο οργανισμός στην έκθεσή του και καλεί τις χώρες να βελτιώσουν τις προσπάθειες επιτήρησης των στελεχών του hvKp, οι οποίες θα πρέπει να περιλαμβάνουν την ευαισθητοποίηση των γιατρών, των εργαστηρίων και των συστημάτων δημόσιας υγείας.
..
..
Yπάρχει η πιθανότητα,το συγκεκριμένο, (όπως και τόσα άλλα παράσιτα και κ@λοβακτήρια),βακτήριο και ιός,
να προκαλούνται και να ενοχλούν τον οργανισμό,σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό και συχνότητα,τόσο από την παρατεταμένη-(άσκοπη)-χρήση των συνεχόμενων εμβολιασμών με τα συγκεκριμένα εμβόλια”προιόντα”,(όσο και με το υλικό που παρασκευάστηκαν τα συγκεκριμένα εμβόλια),απ´οτι θα επηρέαζαν κάποιον αν ΔΕΝ ΗΤΑΝ εμβολιασμένος με τα συγκεκριμένα παρασκευάσματα;;
…..
*
…Δεν είνα ερώτηση για αλμπάνηδες,αγύρτες,υγειονομικούς λοποδύτες,ψοφόγιατρους των πάνελ και άλλα λοιπά κ@ργιόλια της κάθε παγώνη και του κάθε καναλάρχη τους βέβαια αλλά δεν παύει να είναι ερώτηση…