Μετά την πύρινη κόλαση που μετέτρεψε σε στάχτη και αποκαΐδια δεκάδες σπίτια και αμέτρητα στρέμματα γης, στην Βορειοανατολική Αττική, η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική, με τις υψηλές θερμοκρασίες και την ξηρασία που επικρατεί να δημιουργούν εκρηκτικό κοκτέιλ και αναπνευστικά προβλήματα.
Η Σταματούλα Τσικρικά, πρόεδρος Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας, μίλησε νωρίτερα σήμερα το πρωί, για το τι πρέπει να προσέχουμε λόγω της αποπνικτικής ατμόσφαιρας.
«Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί γιατί τα απομεινάρια της στάχτης αφήνουν κάποια σωματίδια που μπορούν να μείνουν επί μακρόν στην ατμόσφαιρα. Όποιος παρουσιάσει αναπνευστικά προβλήματα, πόνο στο στήθος, κ.α αμέσως να επικοινωνήσουν με τον γιατρό του και να μεταβεί σε Κέντρο Υγείας», ανέφερε και συνέχισε:
«Οι ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, όπως είναι οι έγκυες, οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά και τα άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, πρέπει να περιορίσουν τις υπαίθριες δραστηριότητες, να κρατούν κλειστά τα παράθυρα, και να έχουν τα air-condition ανοιχτό, όπως και στο αυτοκίνητο. Η μάσκα υψηλής προστασίας προστατεύει από αυτά τα σωματίδια. Πολύ σημαντική είναι και η ενυδάτωση».
Το πρόβλημα ανέδειξε και ο Παναγιώτης Χαλβατσιώτης, αναπληρωτής καθηγητής πνευμονολογίας ΕΚΠΑ, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση πως για μήνες ίσως και χρόνια θα παραμείνουν στην ατμόσφαιρα τα μικροσωματίδια από τις φωτιές.
«Τα μικροσωματίδια τα οποία δεν τα νιώθουμε, έχει αποδειχτεί ότι μακροπρόθεσμα δημιουργούν κακοήθειες στον εγκέφαλο και στον πνεύμονα», τόνισε, ενώ συμπλήρωσε πως είναι απαραίτητες οι μάσκες υψηλής προστασίας για τις τοξικές ουσίες που μεταφέρονται μαζί με την στάχτη στην ατμόσφαιρα.
«Θα πρέπει να προφυλάξουμε με όποιον τρόπο μπορούμε το αναπνευστικό μας και ιδιαίτερα για τους συνανθρώπους μας που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, αυτούς που έχουνε χρόνιες πνευμονοπάθειες και καρδιολογικές παθήσεις, τους ηλικιωμένους, τα παιδιά, γυναίκες στην κύηση και βέβαια αυτούς που πάσχουν από άσθμα» επισήμανε ο κ. Χαλβατσιώτης, ενώ σε ερώτηση για το πώς μπορούμε να προφυλαχθούμε, δήλωσε ότι θα πρέπει να έχουμε κλειστά τα παράθυρα στα αυτοκίνητα και ο κλιματισμός να είναι στην ανακύκλωση του αέρα.
Ακόμη, προσέθεσε πως οι πολίτες είναι καλό να μείνουν στο σπίτι με κλειστά παράθυρα και να κάνουν χρήση κλιματισμού. «Να παραμένουν στα σπίτια με κλειστά παράθυρα πόρτες και ο κλιματισμός με τα ειδικά φίλτρα -αν είναι δυνατόν- να είναι στην ανακύκλωση του αέρα. Και η μάσκες υψηλής προστασίας να χρησιμοποιούν, αν χρειαστεί να εκτεθούν σε εξωτερικές συνθήκες», σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ κατέληξε λέγοντας πως τις πρώτες μέρες μετά την φωτιά ο κόσμος θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός και να τηρεί τα μέτρα προστασίας.
«Έως και πέντε φορές πιο επικίνδυνα τα αιωρούμενα σωματίδια»
Στο ίδιο μήκος κλίματος και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ και Πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
«Σήμερα η κατάσταση είναι καλύτερη, χθες ήταν πολύ άσχημη. Ιδίως στην Ανατολική Αττική είναι ανησυχητικά τα πράγματα λόγω των υψηλών συγκεντρώσεων λεπτών αιωρούμενων σωματιδίων, τα οποία έχουν ξεπεράσει τα φυσιολογικά όρια ασφάλειας και έχουν φτάσει σε επικίνδυνα ύψη, έως και πέντε φορές πάνω από τα κανονικά όρια», ανέφερε και συμπλήρωσε:
«Τα σωματίδια έχουν τοξικότητα λόγω της καύσης σπιτιών κι άλλων εύφλεκτων υλικών. Το επικίνδυνο είναι αυτό. Για τον λόγο αυτό οι άνθρωποι που θα κάνουν δουλειές στα σπίτια τους, έξω στις αυλές, να φοράνε καλύτερα μία μάσκα χειρουργική».
«Ο καπνός έχει τοξικά σωματίδια»
Τέλος, τα παραπάνω επιβεβαιώνει και η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Επιδημιολόγος, που συμβούλευσε τους πολίτες να μη μετακινούνται άσκοπα και να κλείνουν τα παράθυρα των σπιτιών τους, καθώς ο καπνός έχει τοξικά σωματίδια, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα υγείας με την εισπνοή τους.
«Είναι επιβεβλημένη η χρήση μάσκας, ειδικά για άτομα που είναι 60 ετών και πάνω, έχουν αναπνευστικά ή καρδιολογικά προβλήματα. Να ακολουθούμε οτιδήποτε μας πούνε οι Αρχές και για τη ζωή μας και την επιβίωσή μας», σημείωσε, ενώ αντίθετα με τον καθηγητή Σαρηγιάννη υποστήριξε πως δεν αρκεί η απλή μάσκα:
Αν βρισκόμαστε στα σπίτια μας, είναι σημαντικό να έχουμε κλειστά τα παράθυρα, να μη βγούμε έξω να περπατήσουμε και να περιμένουμε τις επόμενες οδηγίες των Αρχών. Όταν σταματήσει η φωτιά, να μπορούμε μετά να μετακινηθούμε. Δεν αρκεί η απλή μάσκα. Χρειαζόμαστε Ν-95. Αυτή είναι η μάσκα που καλύπτει και κλείνει και τη μύτη, για να είμαστε σχετικά ασφαλείς. Όταν επιστρέψουμε σπίτι, είναι καλό να κάνουμε ένα χλιαρό ντους, για να βγάλουμε από πάνω μας τα τοξικά σωματίδια. Σε περίπτωση αδιαθεσίας, επικοινωνούμε με τον γιατρό μας ή επισκεπτόμαστε εξωτερικά ιατρεία».
Δείτε επίσης:
- Πανελλήνιο «μούδιασμα» με τον φρικτό θάνατο της 65χρονης Νάντιας – «Ήταν άγιος άνθρωπος», λέει ο ιδιοκτήτης της βιοτεχνίας
- Πεντέλη: Για ακόμη μία φορά αντιμέτωπη με το πύρινο θηρίο – Έχει καεί τουλάχιστον 14 φορές από το 1981
- Ολονύχτια η μάχη με τις αναζωπυρώσεις – Μία «ανάσα» από τα σπίτια στη Ν. Μάκρη οι φλόγες
- Βρέθηκε απανθρακωμένη η γυναίκα που αγνοούνταν στα Βριλήσσια
- Αδιανόητη προπαγάνδα της κυβέρνησης Μητσοτάκη η σύγκριση με τη φωτιά του 2009
Τι φταίνε όλοι αυτοί που δεν ψήφισαν τον ανίκανο εγκληματία και το μαφιόζικο κόμμα του;
Που δεν ψάρωσαν με την προπαγάνδα της υπερχρεωμένης ΝΔ, με τον ψευτοπατριωτισμό της υποτέλειας, τις υποσχέσεις για ανάπτυξη από τα χείλη συμμοριτών;
Τι φταίνε όλοι αυτοί που δεν ήταν τόσο πολιτικά ανόητοι;