«Φάρμακο» για τις καρδιοπάθειες -και όχι μόνο- είναι οι γειτονιές με πολλά δέντρα, σύμφωνα με νέα έρευνα αμερικανικού πανεπιστημίου, η οποία μάλιστα διαπίστωσε ότι η δενδροφύτευση στις πόλεις επηρεάζει θετικά την υγεία στον ίδιο βαθμό με την τακτική σωματική άσκηση.
Οι ερευνητές του University of Louisville μελέτησαν 750 κατοίκους 25-75 ετών σε φτωχογειτονιές του Λούσβιλ, στο Κεντάκι των ΗΠΑ, σύμφωνα με το NBC News. Αρχικά, το 2019 έλαβαν δείγματα από το αίμα, τα ούρα, τα μαλλιά και τα νύχια τους, τα οποία ανέλυσαν στο εργαστήριο για να εντοπίσουν βιοδείκτες που είναι αυξημένοι όταν είναι μεγάλος ο κίνδυνος εμφάνισης προβλημάτων στην καρδιά. Στη συνέχεια, από το 2019 έως το 2022 οι ερευνητές φύτεψαν περισσότερα από 8.500 δέντρα στις ίδιες γειτονιές.
Πέρυσι και φέτος ερευνητές έλαβαν ξανά δείγματα από τους 750 κατοίκους και συνέκριναν τα αποτελέσματα για τους βιοδείκτες με αυτά από τα δείγματα πριν από τη δενδροφύτευση. Διαπίστωσαν ότι μετά τη δενδροφύτευση μειώθηκε κατά 13% η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP).
Πρόκειται για μια πρωτεΐνη που όταν αυξάνεται, συνδέεται με την εμφάνιση καρδιοπαθειών, αλλά επίσης και εγκεφαλικού, διαβήτη ή κάποιων μορφών καρκίνου. Μάλιστα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μείωση της CRP ήταν παρόμοια με τη μείωσή της στον οργανισμό κάποιου που είχε αρχίσει να γυμνάζεται τακτικά.