Επέστρεψε η αρχαία ασθένεια που επηρέασε εκατομμύρια ναυτικούς

Η σύνδεση με τη βιταμίνη C

Must Read

Η -εκ νέου- επανεμφάνιση του σκορβούτου τονίζει την σημασία της εξασφάλισης της πρόσβασης των παιδιών σε μία ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε βασικές βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά.

Μια αρχαία ασθένεια που χρονολογείται από το 3.800 π.Χ. επιστρέφει ανησυχητικά κυρίως πλέον προς τα παιδιά, ειδικότερα στην Αμερική, προκαλώντας πόνο και οδηγώντας στην πτώση των δοντιών. Το σκορβούτο, ασθένεια που ιστορικά συνδέεται με τον υποσιτισμό, βρίσκεται σε έξαρση στις Ηνωμένες Πολιτείες. Με τα στοιχεία να δείχνουν σημαντική αύξηση των κρουσμάτων.

Μεταξύ 2016-2020, το ποσοστό του σκορβούτου στα παιδιά τριπλασιάστηκε, αυξάνοντας τον αριθμό από περίπου οκτώ σε κάθε 100.000 παιδιά, σε σχεδόν 27. Η επανεμφάνιση οφείλεται ειδικότερα στην έλλειψη βιταμίνης C, η οποία είναι απαραίτητη για την διατήρηση της υγείας του δέρματος, των αιμοφόρων αγγείων και των συνδέσμων. Η ανεπάρκεια βιταμίνης C μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά συμπτώματα όπως αιμορραγία των ούλων, ακραίο πόνο και απώλεια δοντιών.

Το σκορβούτο ανάγεται στην αρχαία Αίγυπτο, γύρω στο 3.800 π.Χ. Στην πιο πρόσφατη ιστορία, η ασθένεια καταγράφηκε την δεκαετία του 1500, με περισσότερους από δύο εκατομμύρια ναυτικούς να πεθαίνουν από σκορβούτο μεταξύ 16ου-18ου αιώνα λόγω των μακρών θαλάσσιων ταξιδιών χωρίς πρόσβαση σε φρέσκα προϊόντα. Θεωρήθηκε ότι είχε σχεδόν εξαφανιστεί το 1900, αφού ανακαλύφθηκε ότι μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά μπορούσε να την αποτρέψει. Ωστόσο, το σκορβούτο επανεμφανίστηκε την δεκαετία του 1970, καθώς η αμερικανική διατροφή μετατοπίστηκε σε πιο υδατανθρακούχα και λιγότερο εξαρτώμενη από τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά.

Σήμερα, εκατομμύρια παιδιά που ζουν στην αγροτική Αμερική είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στο σκορβούτο. Οι περιοχές αυτές περιγράφονται συχνά ως «διατροφικές έρημοι», όπου υπάρχει περιορισμένη πρόσβαση σε υγιεινές επιλογές τροφίμων. Η έλλειψη πρόσβασης σε τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, σε συνδυασμό με την αύξηση των ιδιαίτερα επεξεργασμένων διαιτών, συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση των κρουσμάτων σκορβούτου.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η διατροφή δεν είναι ο μόνος παράγοντας που παίζει ρόλο. Τα αυξανόμενα ποσοστά αυτισμού στους ανηλίκους μπορεί επίσης να συμβάλλουν στην επανεμφάνιση σκορβούτου. Τα παιδιά με αυτισμό έχουν συχνά αισθητηριακές ευαισθησίες ή περιορισμένες δίαιτες που μπορεί να περιορίζουν την πρόσληψη ορισμένων τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είναι πλούσια σε βιταμίνη C, όπως τα εσπεριδοειδή, οι πατάτες, οι κόκκινες και οι πιπεριές τσίλι, οι φράουλες και οι ντομάτες.

Η βιταμίνη C είναι ζωτικής σημασίας για την παραγωγή κολλαγόνου, μιας βασικής πρωτεΐνης που δρα ως δομικό στοιχείο για το δέρμα, τα οστά, τους συνδέσμους, τα αιμοφόρα αγγεία, τους μυς και τους χόνδρους. Χωρίς αρκετή βιταμίνη C, το σώμα δεν μπορεί να παράγει επαρκές κολλαγόνο, οδηγώντας σε διάσπαση των ιστών, κακή επούλωση των πληγών και συμπτώματα που μπορεί να γίνουν απειλητικά για την ζωή, αν δεν αντιμετωπιστούν.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This