Η αλήθεια είναι πως όταν τελειώνει μια απαιτητική εβδομάδα το μόνο που θέλεις να κάνεις το Σαββατοκύριο είναι να αράξεις στον καναπέ. Σύμφωνα με μελέτη με επικεφαλής ερευνητές στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Circulation», η σωματική δραστηριότητα το διήμερο σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης 264 ασθενειών.
Οι συσχετίσεις ήταν ισχυρότερες για καρδιομεταβολικές παθήσεις, όπως η υπέρταση (23% και 28% χαμηλότερος κίνδυνος σε διάστημα έξι ετών για την άσκηση του Σαββατοκύριακου και την τακτική άσκηση, αντίστοιχα) και ο διαβήτης (43% και 46% χαμηλότερος κίνδυνος, αντίστοιχα). Πάντως, οι συσχετίσεις αφορούσαν όλες τις κατηγορίες ασθενειών που μελετήθηκαν.
Γενικά, η άσκηση διάρκειας τουλάχιστον 150 λεπτών μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας είτε είναι συγκεντρωμένη σε μία-δύο ημέρες είτε κατανεμημένη κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για ένα ευρύ φάσμα παθήσεων.
Αναλύθηκαν πληροφορίες για σχεδόν 90.000 άτομα από τη βρετανική βάση δεδομένων UK Biobank. Τα άτομα που συμμετείχαν φορούσαν μετρητές καρπού που κατέγραφαν τη συνολική σωματική τους δραστηριότητα και τον χρόνο που αφιέρωναν σε διαφορετικές εντάσεις άσκησης κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας, βάσει των κατευθυντήριων οδηγιών. Στη συνέχεια, η ομάδα εξέτασε τις συσχετίσεις μεταξύ των μοτίβων σωματικής δραστηριότητας και της επίπτωσης σε 678 παθήσεις από 16 τύπους ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των ασθενειών ψυχικής υγείας, των ασθενειών του πεπτικού συστήματος και των νευρολογικών παθήσεων, σύμφωνα με το ΑΠΕ.
Η σωματική δραστηριότητα είναι ευρέως ευεργετική για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης μελλοντικών ασθενειών, ανεξάρτητα από το πότε γίνεται.
Διαβάστε ακόμα:
- Ανιχνεύθηκαν 200 χημικές ουσίες σε καθημερινά προϊόντα, που μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο του μαστού
- Δανοί ερευνητές έκαναν το αποφασιστικό βήμα για την παρασκευή του πρώτου εμβολίου για την ηπατίτιδα C
*ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΑΡΧΕΙΟ