Τον βιολογικό διακόπτη στον εγκέφαλο που ενεργοποιεί τη φάση του ύπνου με τα περισσότερα και πιο έντονα όνειρα ανακάλυψαν ερευνητές, και μάλιστα βρήκαν τρόπο να τον ενεργοποιούν.
- Από τον Βασίλη Χονδρογιάννη
Ο «διακόπτης των ονείρων», σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο «Journal of Neuroscience», είναι ένα σύνολο πρωτεϊνών στη μεμβράνη εγκεφαλικών κυττάρων, που είναι γνωστό ως «υποδοχέας μελατονίνης MT1». Τα κύτταρα που φέρουν τον υποδοχέα βρίσκονται σε συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου που αποκαλείται υπομέλας τόπος.
Ερευνητές από το καναδικό McGill University και το ιταλικό University of Padua διαπίστωσαν ότι, όταν ενεργοποιείται ο υποδοχέας αυτός, ο εγκέφαλος μπαίνει στη φάση του ύπνου REM κατά την οποία βλέπει τα περισσότερα και πιο έντονα όνειρα. Πρόκειται για τα όνειρα που ένας άνθρωπος θυμάται όταν ξυπνήσει.
Μάλιστα οι ερευνητές δημιούργησαν στο εργαστήριο ουσία με την κωδική ονομασία UCM871, η οποία ενεργοποιεί τον υποδοχέα. Επιβεβαίωσαν την αποτελεσματικότητα της ουσίας με πειράματα σε ποντικούς. Όταν τη χορήγησαν στον εγκέφαλο ποντικών που κοιμούνταν, αυξήθηκε η διάρκεια του ύπνου REM. Στη συνέχεια μόλυναν τους ποντικούς με ιό που κατέστρεψε τους περισσότερους υποδοχείς. Όταν χορήγησαν ξανά την UCM871 στους ποντικούς, δεν παρατήρησαν καμία αλλαγή στη διάρκεια του ύπνου REM.
Η ανακάλυψη πιστεύεται ότι θα βοηθήσει στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου στους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν διαταραχές ύπνου και σε ασθένειες όπως άνοια και νόσος του Πάρκινσον που σχετίζονται με τις διαταραχές ύπνου.
Διαβάστε ακόμα:
- Η γυμναστική το Σαββατοκύριακο μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από 200 ασθένειες
- Θεσσαλονίκη: Στα ράφια των φαρμακείων τα αντιγριπικά εμβόλια