Την ώρα που η ακρίβεια έχει μετατραπεί σε μάστιγα για τα ελληνικά νοικοκυριά, οι πολίτες καλούνται να βάλουν ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, ειδικά μετά την αναπροσαρμογή τιμών σε περισσότερα από 900 σκευάσματα που έκανε το υπουργείο Υγείας από τα τέλη Αυγούστου.
Η κίνηση αυτή κρίθηκε απαραίτητη, καθώς, σύμφωνα με τον υπουργείο πολλά φάρμακα κυκλοφορούσαν σε τιμές κάτω από το κόστος τους, με αποτέλεσμα να έχουμε χρόνιες ελλείψεις ή ακόμα και αποσύρσεις από την αγορά.
Νωρίτερα, σήμερα το πρωί, ο εκλέκτορας του πανελληνίου φαρμακευτικού συλλόγου, Γιώργος Νύχας, μίλησε για τα φάρμακα και την αύξηση των τιμών. «Υπάρχουν δυο διαφορετικοί λόγοι για τους οποίους έχουν αυξηθεί τα φάρμακα. Εδώ και πολύ καιρό ήταν ελλειπτικά ή μερικώς ελλειπτικά κάποια φάρμακα. Συνεχίζει και υπάρχει δυσκολία στην εύρεσή τους, απλά βασικός όγκος που αυξήθηκε η τιμή τους είναι να υπάρχει ένα εμπορικό ενδιαφέρον ώστε να παραμείνουν στην αγορά. Αν δεν αυξάνονταν οι τιμές θα εξαφανίζονταν από την αγορά αυτά τα φάρμακα. Λόγω της διαφοράς της ΕΕ οι τιμές της Ελλάδα είναι χαμηλές και αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι αποθήκες να τα εξάγουν στο εξωτερικό γιατί το περιθώριο κέρδους είναι πολλαπλάσιο. Υπάρχει διαφορά στο καθεστώς συνταγογράφησης στο εξωτερικό», είπε αρχικά και συνέχισε:
«Πολλά φάρμακα ήταν πρώτης γραμμής, κινδυνεύαμε να τα χάσουμε. Αυτή ήταν μία λύση. Η άλλη εναλλακτική ήταν για κάποια φάρμακα που χρειάζονταν σε μεγάλες ποσότητες στην Ελλάδα, να ενεργοποιηθεί ένας μηχανισμός του υπ. Υγείας ώστε όταν και να βρει το φάρμακο, και η διαδικασία εισαγωγής να γίνει με την τιμή της εκεί χώρας. Οι τιμές στα φάρμακα εδώ διαμορφώνονται βάσει των τιμών των δύο χαμηλότερων χωρών της ΕΕ. Η Ελλάδα, για τόσο μικρή χώρα που είναι έχει έναν μεγάλο αριθμό φαρμακευτικής βιομηχανίας».