Στην υγειά μας – Το μυστικό για τη θεραπεία του καρκίνου κρύβεται στην… μπίρα!

Tα ενθαρρυντικά αποτελέσματα επιστημονικής έρευνας σε ΗΠΑ και Γερμανία

Must Read

Το μυστικό για τη θεραπεία του καρκίνου κρύβεται στην μπίρα, σύμφωνα με διεθνή ερευνητική ομάδα, η οποία ανακάλυψε στη μαγιά από την οποία παρασκευάζεται η μπίρα μηχανισμό σαν αυτόν που χρησιμοποιούν τα καρκινικά κύτταρα για να «εξαφανίζονται» από το ανοσοποιητικό σύστημα και τις χημειοθεραπείες.

  • Από τον Βασίλη Χονδρογιάννη

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Nature Communications» από ερευνητές του University of Virginia School of Medicine στις ΗΠΑ και του European Molecular Biology Laboratory στη Γερμανία, βασίστηκε στη μελέτη του μύκητα της μαγιάς της μπίρας, γνωστού ως ζυθοσχιζοσακχαρομύκητας. Διαπιστώθηκε ότι σε συνθήκες ακραίας έλλειψης τροφής, ο μύκητας πέφτει σε λήθαργο, όπως τα ζώα πέφτουν σε χειμερία νάρκη.

Με τη βοήθεια ισχυρών 3D μικροσκοπίων οι ερευνητές μελέτησαν τις αλλαγές που έγιναν στο εσωτερικό του μύκητα όταν σταμάτησαν να του χορηγούν τροφή. Παρατήρησαν ότι τα «εργοστάσια» παραγωγής ενέργειας του μύκητα (μιτοχόνδρια) σταματούσαν να δουλεύουν. Παράλληλα σταματούσαν τα «εργοστάσια» παραγωγής των πρωτεϊνών (ριβοσώματα) τις οποίες χρειάζεται ο μύκητας για να λειτουργήσει. Για πρώτη φορά διαπιστώθηκε ότι τα ριβοσώματα προσκολλήθηκαν πάνω στα μιτοχόνδρια, δημιουργώντας συγκεκριμένες δομές.

 

Τότε ο μύκητας έπεσε «σε ύπνωση», σαν να βρισκόταν σε χειμερία νάρκη. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι, αν κατανοήσουν με ακρίβεια πώς πέφτει σε λήθαργο ο μύκητας της μαγιάς της μπίρας και κυρίως τον μηχανισμό με τον οποίο αντιστρέφει τη διαδικασία και «ξυπνάει», θα ανακαλύψουν θεραπείες για τον καρκίνο. Εξηγούν ότι η λειτουργία του ζυθοσχιζοσακχαρομύκητα μοιάζει πολύ με τη λειτουργία των ανθρώπινων κυττάρων.

Προσθέτουν ότι όταν τα καρκινικά κύτταρα βρίσκονται αντιμέτωπα με ακραίες συνθήκες, μπαίνουν σε λήθαργο, με αποτέλεσμα το ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά και τα φάρμακα από τις χημειοθεραπείες να μην μπορούν να τα αναγνωρίσουν για να τα εξολοθρεύσουν. Όταν όμως βελτιωθούν οι εξωτερικές συνθήκες, τα καρκινικά κύτταρα «ξυπνούν», πολλαπλασιάζονται και δημιουργούν καρκινικούς όγκους. Αν οι ερευνητές βρουν τρόπο να «ξυπνούν» τα καρκινικά κύτταρα σε ύπνωση, θα μπορεί να εξολοθρευτούν προτού εξελιχθούν σε καρκίνο.

Πηγή: Εφημερίδα Espresso

Διαβάστε ακόμα:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This