Επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι γυναικολόγοι απέναντι στον τόνο, μετά τα ευρήματα που εντόπισαν δύο μεγάλες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις στη Γαλλία, χτυπώντας καμπανάκι στις εγκύους σχετικά με τις επιδράσεις.
Παρότι στη χώρα μας ο Εθνικός Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) αποφάνθηκε πως προς το παρόν δεν φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα, οι γυναικολόγοι επισημαίνουν τον ειδικό κίνδυνο που υπάρχει για τις εγκύους και τα έμβρυα που κυοφορούν από την κατανάλωση τόνου, ο οποίος περιέχει υψηλά ποσοστά υδραργύρου, όπως αυτός που εντοπίστηκε σε ελέγχους σε πέντε χώρες της Ευρώπης (Γαλλία, Γερμανία, Αγγλία, Ισπανία και Ιταλία).
«Τα μεγάλα ψάρια θηρευτές, όπως ο τόνος και ο ξιφίας, περιέχουν συχνά μεγάλες ποσότητες βαρέων μετάλλων (υδράργυρος, μόλυβδος και κάδμιο) και οι εγκυμονούσες που καταναλώσουν μεγάλες ποσότητες από τα ψάρια αυτά θέτουν σε κίνδυνο τα έμβρυα, τα οποία έχουν αυξημένες πιθανότητες να γεννηθούν με σοβαρά προβλήματα υγείας» τονίζει ο μαιευτήριας – γυναικολόγος Γιώργος Φαρμακίδης και συμπληρώνει:
«Εχει πρόβλημα ο τόνος του Ατλαντικού. Ο Ατλαντικός λόγω των βιομηχανικών λυμάτων έχει υψηλό ποσοστό υδραργύρου και βαρέων μετάλλων. Οι τόνοι οι οποίοι τρώνε τα μικρά ψάρια του Ατλαντικού έχουν αυξημένα ποσοστά βαρέων μετάλλων. Από εκεί έκαναν ελέγχους οι ΜΚΟ και είχαν αυτά τα ανησυχητικά ευρήματα. Αρα οι πιο πολλές κονσέρβες που έρχονται από αυτές τις θάλασσες, τους μεγάλους ωκεανούς δηλαδή, έχουν υψηλά ποσοστά υδραργύρου και μολύβδου. Ο τόνος που είναι από τη Μεσόγειο δεν έχει πρόβλημα».
Στη συνέχεια ο κ. Φαρμακίδης επισημαίνει ότι το πρόβλημα με την επικίνδυνη κατανάλωση βαρέων μετάλλων από τις εγκύους δεν είναι καινούργιο, ενώ συμβουλεύει τις ασθενείς του να μην καταναλώνουν κονσέρβες τόνο.
«Εγώ στις εγκύους λέω να μην τρώνε κονσέρβες τόνων γενικά. Δεν γνωρίζουν ακριβώς τα ποσοστά επικινδυνότητας του υδραργύρου και πάντα εξαρτάται από τις ποσότητες που καταναλώνει κανείς. Ο υδράργυρος και ο μόλυβδος σε μεγάλες ποσότητες προκαλούν διανοητικά προβλήματα στα έμβρυα, προβλήματα στον εγκέφαλο. Λίγο είναι αυτό; Οι έγκυες καλό είναι να μην τρώνε τόνο από τον Ατλαντικό και τους ωκεανούς. Μόνο τόνο που προέρχεται από τη Μεσόγειο» καταλήγει ο ειδικός.
Πηγή: Εφημερίδα Δημοκρατία
Δείτε επίσης: Καθησυχαστικός ο ΕΦΕΤ: Κανένα πρόβλημα με τις κονσέρβες θαλασσινών στην Ελλάδα