Ένα από τα σημεία των καιρών που διανύουμε, είναι και η ολοένα αυξανόμενη τάση ανήλικων κοριτσιών και νεαρών ατόμων, να προχωρούν σε αισθητικές επεμβάσεις και παρεμβάσεις, γεγονός που προκαλεί προβληματισμό και ανησυχία, με τους ειδικούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.
Μία από τις αισθητικές παρεμβάσεις που σαρώνει παγκοσμίως στους εφήβους είναι το Baby Botox, με την αύξηση που υπάρχει στη χρήση του να είναι ραγδαία. Είναι χαρακτηριστικό, ότι από το 2019 μέχρι και σήμερα η αύξηση είναι της τάξης του 71%!
Τι είναι το Baby Botox
Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα malenaamatomd.com:
«Το Baby Botox, που ονομάζεται επίσης micro-Botox, είναι μια μοντέρνα εκδοχή των παραδοσιακών θεραπειών Botox. Ενώ το Botox αντιμετωπίζει άλλες παθήσεις στο πρόσωπο, το baby Botox είναι συγκεκριμένο για τις περιοχές του προσώπου. Λειτουργεί παρόμοια με το Botox καθώς είναι μικρές δόσεις της τοξίνης που εγχέονται μόνο στους μύες του προσώπου. Το πρόσωπο φαίνεται πιο νεανικό και λείο, χωρίς την πλαστική ή παγωμένη έκφραση που συχνά συνδέεται όταν έχει εγχυθεί πάρα πολύ Botox στο δέρμα μονομιάς. Για παράδειγμα, αντί για 35 μονάδες, μπορούν να εγχυθούν 10 μονάδες σε στοχευμένες μικροενέσεις. Το Baby Botox λειτουργεί σχεδόν με τον ίδιο τρόπο όπως το παραδοσιακό Botox, μόνο με μικρότερες δόσεις της τοξίνης».
Ο ρόλος των social media
Ο ανελέητος «βομβαρδισμός» της τέλειας εικόνας που δέχονται συνεχώς οι έφηβοι από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στα οποία είναι «κολλημένοι» οι περισσότεροι, επιτείνει το φαινόμενο, δίνοντάς του τεράστιες και ανησυχητικές διαστάσεις.
Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που μικρά κορίτσια, αλλά και αγόρια, ζητούν να μοιάσουν σε κάποιον που θαυμάζουν από το διαδίκτυο και προχωρούν σε επεμβάσεις και παρεμβάσεις.
Υποβόσκουν κίνδυνοι – Να είναι σε εγρήγορση οι γονείς
Ο δερματολόγος Κωνσταντίνος Βαλαβάνης μιλώντας στη ΔΕΛΤΑ Τηλεόραση για το φαινόμενο, αναφέρθηκε στην παγκοσμιοποίηση σημειώνοντας ότι αυτή η τάση ξεκίνησε από τις ΗΠΑ, ενώ τόνισε ότι όλα αυτά υποκρύπτουν κάτι:
«Εκεί από τα 16 ήδη ξεκινούν χειρουργικές επεμβάσεις. Και ξεκινούν με τα γεννητικά όργανα οι κοπέλες. Βέβαια όλα αυτά έχουν μια βάση. Είναι μία διαταραχή κυρίως που παρατηρείται, ονομάζεται σωματική δυσμορφική διαταραχή. Είναι ψυχολογικό, είναι ψυχασθενές αυτό το πράγμα και δεν είναι καθόλου εύκολο ούτε να εντοπιστεί και άμα υποτιμηθεί φέρνει τον ασθενή σε πολύ δύσκολη θέση».
Οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή στους γονείς, τους οποίους καλούν να είναι σε εγρήγορση αν το παιδί τους θελήσει να κάνει αισθητική επέμβαση από πολύ μικρή ηλικία, καθώς σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν, πίσω από αυτή την επιθυμία κρύβονται άλλοι κίνδυνοι.
Ο γιατρός εξήγησε:
«Ο ασθενής πιστεύει ότι ένα μέρος το σώματός του είναι άσχημο και πρέπει να το διορθώσει με κάθε κόστος. Πρώτα απ’ όλα πρέπει να πάνε σε έναν ειδικό για να δουν αν υπάρχει όντως πρόβλημα … και αν δεν υπάρχει εκεί πρέπει να χτυπήσουν τα καμπανάκια. Πρέπει να αναζητηθεί βοήθεια σε άλλο κλάδο, ψυχίατρο ή ψυχολόγο, γιατί έχει άλλη βάση, διαφορετική, δεν διορθώνεται. Να βάλει ας πούμε ένα ένθεμα στα χείλη ή αλλού δεν θα διορθώσει το βασικό πρόβλημα που είναι ο ψυχισμός. Δεν είναι ποτέ ευχαριστημένος αυτός ο άνθρωπος και θέλει κι άλλο, θέλει κι άλλο, γιατί δεν μπορεί να καταλάβει πιο είναι το λανθασμένο. Πάντοτε θα έχει κάτι».