Σοβαρά προβλήματα στο οδικό δίκτυο, αλλά και στις ανθρώπινες περιουσίες προκάλεσε η κακοκαιρία Bora, σε αρκετές περιοχές της χώρας, με τους κατοίκους να μετρούν τις πληγές τους.
Οι πλημμυροπαθείς βρίσκονται αντιμέτωποι με ποικίλους κινδύνους για τη δημόσια υγεία και την ασφάλεια τους, με τις πτώσεις, τα ατυχήματα και την πιθανότητα μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα με διάφορα παθογόνα βρίσκονται στην κορυφή της «πυραμίδας» των κινδύνων.
Όπως εξηγεί η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Παθολόγος, Καθηγήτρια Θεραπευτικής, Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, οι πολίτες στις πληγείσες περιοχές πρέπει να βρίσκονται σ αυξημένη επαγρύπνηση αυτό το διάστημα, ενώ παράλληλα προτείνει τρόπους για να παραμείνουν ασφαλείς. Σύμφωνα με την ίδια, το κυριότερο πρόβλημα έγκειται στην προσπάθεια των πλημμυροπαθώς να αποκαταστήσουν τις ζημιές.
«Οι κάτοικοι θα πρέπει να προσέξουν ώστε να μην υπάρξουν περαιτέρω τραυματισμοί κατά τη διάρκεια της αποκατάστασης των ζημιών και της επαναφοράς χώρων στην προτεραία τους κατάσταση. Θα πρέπει να προσέχουν και οι μεγάλοι άνθρωποι κατά τις μετακινήσεις τους, αφού υπάρχει αυξημένη πιθανότητα πτώσεων και ατυχημάτων», εξηγεί αρχικά.
Τραγική απόδειξη αποτελεί ο θάνατος του 75χρονου από τη Λήμνο, ο οποίος τραυματίστηκε θανάσιμα στο κεφάλι, όταν προσπάθησε να καθαρίσει τα νερά και τις λάσπες που είχε φέρει η νεροποντή στο σπίτι του.
«Το πόσιμο νερό ενδέχεται να μην είναι καθαρό»
Η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου συνεχίζει, κάνοντας λόγο για το νερό. «Σε περιοχές που μπορεί να έχουν πλημμυρίσει, το πόσιμο νερό ενδέχεται να μην είναι καθαρό -ειδικά αν φαίνεται θολό– λόγω πιθανών θραύσεων στους αγωγούς. Μέχρι να επιβεβαιωθεί η καταλληλότητά του, οι κάτοικοι πρέπει να καταναλώνουν εμφιαλωμένο νερό», συμβουλεύει, ενώ αναφέρεται και στην υγρασία που οδηγεί στην ανάπτυξη βακτηρίων και μυκήτων στα τρόφιμα.
Παράλληλα, η ίδια υπογραμμίζει πως οι συνθήκες περιβάλλοντος ευνοούν την εξάπλωση βακτηρίων, μυκήτων και παρασίτων. «Υπάρχει η πιθανότητα λοιμώξεων. Γι’ αυτό και τα παιδιά δεν θα πρέπει να πηγαίνουν να παίζουν κοντά σε στάσιμα νερά. Επίσης, υπάρχει περίπτωση εμφάνισης γαστρεντερίτιδας, λόγω της μόλυνσης του νερού. Γι’ αυτό καλό θα είναι να χρησιμοποιούν οι κάτοικοι εμφιαλωμένο», σημειώνει χαρακτηριστικά, ενώ στη συνέχεια τονίζει:
«Θα πρέπει να φορούν ειδικό εξοπλισμό (γάντια, μάσκες, ποδονάρια) όταν καθαρίζουν τα σπίτια τους και υπάρχει μέσα σ’ αυτά λιμνάζον νερό. Και ειδικά τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Υπάρχει πιθανότητα μολύνσεων».
«Υπάρχει αγωνία στους κατοίκους»
Η κ. Ψαλτοπούλου εξηγεί πως η απώλεια περιουσίας και ο κίνδυνος για τη ζωή δημιουργούν έντονη ψυχολογική πίεση, ιδιαίτερα σε ευπαθείς ομάδες, που χρειάζονται υποστήριξη, καθώς αυξάνεται η ευαλωτότητα του πληθυσμού.
«Η θνησιμότητα, δηλαδή η αυξημένη πιθανότητα θανάτου, συνδέεται -εκτός από τα ατυχήματα στις περιοχές αυτές τις επόμενες μέρες της καταστροφής- και με άλλα προβλήματα. Υπάρχει πιθανότητα καρδιαγγειακών επεισοδίων, λόγω άγχους ή καταστροφής περιουσιών. Υπάρχει αγωνία στους κατοίκους», καταλήγει, μιλώντας στο iatropedia.gr.