Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και διαφραγματοκήλη: Ποια είναι η μεταξύ τους σχέση και θεραπεία

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και διαφραγματοκήλη: Ποια είναι η μεταξύ τους σχέση και θεραπεία, Δρ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης

Must Read

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ) αποτελεί ίσως η πιο συνηθισμένη πάθηση, η οποία επηρεάζει άτομα ανεξαρτήτου ηλικίας. Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και η διαφραγματοκήλη είναι δύο αλληλένδετες καταστάσεις, οι οποίες χρήζουν ορθής αντιμετώπισης, προκειμένου οι ασθενείς να έχουν μια ποιότητα ζωής. Ο Δρ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, MD, PhD, FACS, MAMSE, μας μιλά για το πότε η αντιμετώπιση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης δεν πρέπει να είναι πάντα φαρμακευτική.

Τι είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ) είναι μια πάθηση κατά την οποία το περιεχόμενο του στομάχου, όπως οξέα, πεπτικά ένζυμα και τροφή, επιστρέφει στον οισοφάγο, προκαλώντας μια σειρά από ενοχλητικά συμπτώματα. Αν η ΓΟΠ παραμείνει αδιάγνωστη και αθεράπευτη, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, όπως φλεγμονές ή στενώσεις του οισοφάγου.

Αιτίες της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης και πώς σχετίζεται με τη διαφραγματοκήλη

Οι αιτίες της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης (ΓΟΠ) ποικίλουν, αλλά συνήθως περιλαμβάνουν:

1. Αδυναμία του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα (LES)
2. Αυξημένη πίεση στο στομάχι
3. Διατροφή και τρόπος ζωής

Η διαφραγματοκήλη σχετίζεται στενά με τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Στην περίπτωση αυτή, ένα τμήμα του στομάχου προβάλλει μέσω του διαφράγματος (του μυϊκού τοιχώματος που διαχωρίζει το θώρακα από την κοιλιά) προς την κοιλότητα του θώρακα. Αυτή η κατάσταση μπορεί να επηρεάσει τη σωστή λειτουργία του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα και να διευκολύνει την παλινδρόμηση του στομαχικού περιεχομένου προς τον οισοφάγο. Η διαφραγματοκήλη μπορεί να εντείνει τα συμπτώματα της ΓΟΠ και να δυσκολέψει τη θεραπεία της.

Συμπτώματα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης

Τα πιο συχνά συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης (ΓΟΠ) περιλαμβάνουν:
• Καούρες (καύσος στο στήθος)
• Δυσπεψία
• Πικρή ή ξινή γεύση στο στόμα
• Αναγωγή
• Βραχνάδα ή λαιμός ερεθισμένος
• Κάψιμο στο λαιμό ή πονόλαιμος
• Βήχας ή δύσπνοια
• Δυσκολία στην κατάποση

Αντιμετώπιση και θεραπεία γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης

Οι περισσότεροι ασθενείς με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση αλλάζουν αρκετά την καθημερινότητα τους για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τα δυσάρεστα συμπτώματα. Πολλοί ασθενείς τρώνε νωρίς, κοιμούνται σε όρθια θέση ή λαμβάνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα φαρμακευτική αγωγή. Το γεγονός αυτός έχει ως αποτέλεσμα το να εμφανίζουν μυοσκελετικά προβλήματα ή ακόμα να εξαρτώνται από την φαρμακευτική αγωγή. Ωστόσο, η φαρμακευτική αγωγή δεν μπορεί να αποτελεί μια μακροχρόνια λύση.

Από την άλλη, εάν ένας ασθενής χρειάζεται συστηματικά την λήψη φαρμακευτικής αγωγής, τότε συνιστάται η χειρουργική επέμβαση. Σε περιπτώσεις όπου τα συμπτώματα δεν αντιμετωπίζονται με κάποιο φάρμακο, ή όταν υπάρχουν σοβαρές επιπλοκές ή διαφραγματοκήλη, τότε εφαρμόζονται δύο κύριες επεμβάσεις. Η Λαπαροσκοπική ή η Ρομποτική Θολοπλαστική Κατά Nissen, αποτελούν τις δύο τεχνικές κατά τις οποίες το ανώτερο μέρος του στομάχου σφίγγεται γύρω από τον κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα για να αποτραπεί η παλινδρόμηση των οξέων.

Η αντιμετώπιση της Γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης πρέπει να επιτυγχάνεται με βάση την κλινική εικόνα του εκάστοτε ασθενούς. Επικοινωνήστε με τον Δρ. Κωνσταντίνο Κωνσταντινίδη για μια εξατομικευμένη διάγνωση και θεραπεία που θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από την ταλαιπωρία και να ανακτήσετε και πάλι την ποιότητα ζωής σας.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This