Η διεύρυνση της τηλεργασίας και οι σχετικές πολιτικές που αναπτύχθηκαν με το ξέσπασμα της πανδημίας έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην κοινωνική και συναισθηματική ευημερία των εργαζομένων, συμφώνως προς την έρευνα του ResumeBuilder.com σε 1.000 Αμερικανούς εργαζομένους.
Ο ένας στους πέντε δήλωσε ότι η γενική ψυχική του υγεία έχει καταστραφεί, με σχεδόν τα 2/3 να επισημαίνουν την έλλειψη φυσικής κοινωνικής συνδέσεως ως υπεύθυνη για την ψυχολογική τους πτώση και το 57% να επισημαίνουν αυξημένη αίσθηση απομονώσεως.
Αναλυτικότερα, το 25% των ανθρώπων που εργάζονται κατ’ αυτόν τον τρόπο τόνισε ότι οι κοινωνικές τους δεξιότητες μειώθηκαν όταν ετέθησαν σε καθεστώς απομακρυσμένης εργασίας, με τους millennials (γεννηθέντες 1981 – 1996) να καταγράφονται ως οι πιο ευάλωτοι στις βλαβερές επιπτώσεις της τηλεργασίας.
Η μετάβαση σε μια κατάσταση πλήρους απασχολήσεως εξ αποστάσεως δημιουργεί σε πολλούς υπαλλήλους ένα δύσκολο εργασιακό πλαίσιο διότι καλούνται να διαχειριστούν μακρόθεν συμπεριφορές και κανόνες οι οποίες υφίστανται στην κλασσική εργασιακή κανονικότητα, συμπεριλαμβανομένης της ενάρξεως συνομιλιών (18%), της διατηρήσεως οπτικής επαφής (16%) και της συμμετοχής σε ομαδικές συζητήσεις (15%), επισημαίνει η έρευνα.
Εκτός όμως από την καταστροφή της ψυχικής και κοινωνικής υγείας των εργαζομένων, η παραμονή εκτός γραφείου αποτελεί για ορισμένους «δολοφόνο» της σταδιοδρομίας τους.
Έρευνα της Live Data Technologies σε 2 εκατομμύρια εργαζομένους καταδεικνύει ότι οι εξ αποστάσεως εργαζόμενοι με πλήρη απασχόληση είχαν 35% περισσότερες πιθανότητες να απολυθούν και 31% λιγότερες πιθανότητες να λάβουν προαγωγή το 2023, εν συγκρίσει με τους συναδέλφους τους στο γραφείο.
«Δεν μπορείς να ξέρεις τι περνάει από το μυαλό του αφεντικού σου (σ.σ. υπό συνθήκες τηλεργασίας)», δήλωσε στην New York Post ο Στίβεν Λόουελ, σύμβουλος καριέρας. Το να εργάζεσαι εξ αποστάσεως μπορεί να σε κάνει να νιώθεις σαν να είσαι φυλακισμένος στο σπίτι σου, τόνισε, διότι «το βραχιόλι στον αστράγαλο αντικαθίσταται από το κινητό τηλέφωνο».
Πηγή: Εφημερίδα «Εστία»