Όσοι πίνουν καφέ το πρωί έχουν χαμηλότερο κίνδυνο να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία σε σύγκριση με όσους πίνουν καφέ όλη την ημέρα ή δεν πίνουν καθόλου, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρίας «European Heart Journal».
Στην έρευνα του αμερικανικού Tulane University συμμετείχαν 40.725 ενήλικες που έλαβαν μέρος στην Εθνική Έρευνα Υγείας και ∆ιατροφής των ΗΠΑ την περίοδο 1999-2018. Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν για όλα τα τρόφιμα και τα ποτά, συμπεριλαμβανομένου του καφέ, που κατανάλωναν τουλάχιστον για μία ημέρα. Μια υποομάδα 1.463 ατόμων συμπλήρωσε λεπτομερές ημερολόγιο κατανάλωσης τροφίμων και ποτών επί μία εβδομάδα.
Το 36% όλων των ατόμων που συμμετείχαν στη μελέτη έπιναν καφέ το πρωί, το 16% έπινε καφέ καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και το 48% δεν έπινε καφέ. Στη συνέχεια οι ερευνητές συνέδεσαν αυτές τις πληροφορίες με τα αρχεία των θανάτων και την αιτία θανάτου για μια περίοδο εννιά έως δέκα ετών. ∆ιαπιστώθηκε ότι όσοι έπιναν δύο, τρία ή και περισσότερα φλιτζάνια καφέ το πρωί είχαν 16% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία και 31% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιαγγειακά νοσήματα σε σύγκριση με όσους δεν έπιναν καφέ.
Όσοι έπιναν ένα φλιτζάνι ή λιγότερο καφέ επωφελήθηκαν από μικρότερη μείωση του κινδύνου. Αντίθετα, δεν παρατηρήθηκε μείωση του κινδύνου για όσους έπιναν καφέ όλη την ημέρα.
Πηγή: Εφημερίδα Espresso
Διαβάστε ακόμα:
- Αντιστρές στο… ποτήρι!
- Έρευνα εξηγεί ποιες είναι οι «ιδανικές» θέσεις στο αεροπλάνο ώστε να μην κολλήσουμε γρίπη
- Οι ευεργετικές ιδιότητες του τσαγιού και του καφέ κατά του καρκίνου