Σημαντική προστασία κατά της γρίπης φαίνεται να προσφέρει το φετινό εμβόλιο σημαντική προστασία, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις από το Καναδικό Σύστημα Παρατηρητών Νοσηρότητας (SPSN). Στην επικαιροποιημένη αναφορά που δημοσιεύθηκε, οι επιστήμονες διαπιστώνουν ότι το εμβόλιο μειώνει τον κίνδυνο για αναπνευστικές λοιμώξεις και την ανάγκη ιατρικής επίσκεψης κατά περίπου 50%. Αυτά τα αποτελέσματα προκύπτουν από μια εκτενή παρακολούθηση της γρίπης Α στον Καναδά, με σημαντική συνεισφορά των ερευνητών του Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων BCCDC.
«Διαπιστώσαμε ότι για τα εμβολιασμένα άτομα, ο κίνδυνος να νοσήσουν από γρίπη αρκετά σοβαρά ώστε να χρειαστεί επίσκεψη σε γιατρό μειώνεται στο μισό σε σύγκριση με τα μη εμβολιασμένα άτομα», ανέφερε η δρ Danuta Skowronski, επικεφαλής του SPSN και γιατρός της Υπηρεσίας Προγραμμάτων Εμβολιασμού και Νοσημάτων που Προλαμβάνονται με Εμβολιασμό του BCCDC, συμπληρώνοντας: «Πρόκειται για μια αρκετά σημαντική μείωση του κινδύνου που παρέχει το εμβόλιο της γρίπης αυτή την περίοδο».
«Σε ορισμένους ανθρώπους, μπορεί να προκαλέσει ακόμη πιο σοβαρά αποτελέσματα»
Ο τύπος A της γρίπης είναι ο πιο συχνά καταγεγραμμένος στον Καναδά και στην Ελλάδα από την αρχή της φετινής περιόδου. Υπάρχουν δύο υποτύποι της γρίπης A: ο A(H1N1) και ο A(H3N2). Μέχρι στιγμής, ο A(H1N1) είναι ο πιο συχνά αναφερόμενος, ενώ ο A(H3N2) κυκλοφορεί σε μικρότερη κλίμακα.
Οι εκτιμήσεις για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου προκύπτουν από δεδομένα που συλλέγονται από άτομα που αναζητούν ιατρική βοήθεια για αναπνευστικά συμπτώματα σε κλινικές ή από παρόχους πρωτοβάθμιας υγειονομικής φροντίδας που συμμετέχουν στο σύστημα Sentinel. Σύμφωνα με την έρευνα, το εμβόλιο μειώνει τον κίνδυνο για σοβαρή γρίπη και ιατρική παρακολούθηση κατά 50% σε σχέση με τους μη εμβολιασμένους, με αποτελεσματικότητα 53% για τον A(H1N1) και 54% για τον A(H3N2).
«Βρισκόμαστε στη μέση της περιόδου παρακολούθησης των αναπνευστικών λοιμώξεων με τη δραστηριότητα της γρίπης να μην έχει ακόμη κορυφωθεί. Για τους περισσότερους ανθρώπους η γρίπη είναι μια δυσάρεστη λοίμωξη που μπορεί να οδηγήσει σε απουσία από την εργασία ή το σχολείο. Όταν η γρίπη κυκλοφορεί στην κοινότητα, οδηγεί επίσης σε αύξηση των ιατρικών επισκέψεων. Για ορισμένους ανθρώπους, μπορεί να προκαλέσει ακόμη πιο σοβαρά αποτελέσματα, όπως νοσηλεία σε νοσοκομείο και θάνατο», επεσήμανε η δρ Skowronski.
Αξίζει να σημειωθεί, πως ο ιός της γρίπης είναι ιδιαίτερα ευμετάβλητος, δηλαδή μεταλλάσσεται για να αποφύγει την ανοσία. Στο πλαίσιο αυτό, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως περίπου το 80% των αλληλουχημένων ιών A(H1N1) ανήκαν σε διαφορετική γενετική κλάση από το εμβόλιο της τρέχουσας περιόδου.
Σχεδόν όλοι οι ιοί A(H3N2) ανήκαν στην ίδια γενετική κλάση με το εμβόλιο, αλλά με ορισμένες μεταλλάξεις που οι ερευνητές του SPSN επισήμαναν ότι χρήζουν περαιτέρω παρακολούθησης. Το SPSN θα υποβάλει τα ευρήματά του τόσο για τους ιούς όσο και για το εμβόλιο στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), καθώς και στο δίκτυο GIVE (Global Influenza Vaccine Effectiveness), προκειμένου να συμβάλει στην ενημέρωση σχετικά με την ανάγκη επικαιροποίησης του εμβολίου ως προς τα νέα στελέχη.
Συμβουλές για την πρόληψη της εξάπλωσης αναπνευστικής νόσου
Σύμφωνα με τους ειδικούς, για την πρόληψη της εξάπλωσης αναπνευστικής νόσου:
- Εμβολιαστείτε
- Μείνετε στο σπίτι αν αισθάνεστε άρρωστοι
- Αν έχετε συμπτώματα αναπνευστικής νόσου και πρέπει να φύγετε από το σπίτι σας:
να φοράτε μάσκα σε κλειστούς δημόσιους χώρους
να βήχετε και να φτερνίζεστε στον αγκώνα σας - Να πλένετε τακτικά τα χέρια σας
- Να αποφεύγετε να αγγίζετε το πρόσωπό σας, ιδίως τα μάτια, το στόμα και τη μύτη σας
- Αν είστε άρρωστοι, μείνετε μακριά από άτομα που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας
- Αν αναζητήσετε περίθαλψη για ασθένεια που μοιάζει με γρίπη, ενημερώστε εκ των προτέρων τον πάροχο ή την κλινική σας και φορέστε μάσκα για να αποφύγετε τη μετάδοση της λοίμωξης σε άλλους ασθενείς ή στο προσωπικό