Πνευμονιόκοκκος και μηνιγγίτιδα: Αυτά τα συμπτώματα πρέπει να θορυβήσουν τον ασθενή

Σε επιφυλακή η επιστημονική κοινότητα μετά το περιστατικό με τον 27χρονο στην Κρήτη

Σε επιφυλακή βρίσκεται η επιστημονική κοινότητα στη χώρα, την ώρα που τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων για τον 27χρονο που παραμένει από το Σάββατο διασωληνωμένος στη ΜΕΘ του Βενιζελείου Νοσοκομείου όπου διακομίστηκε με μηνιγγίτιδα αναμένονται μέσα στα επόμενα 24ωρα.

Ο αναπληρωτής διοικητής του Βενιζελείου Νοσοκομείου κ. Κώστας Δανδουλάκης επιβεβαίωσε τις πληροφορίες περί πνευμονιόκοκκου, τόνισε ωστόσο ότι η συγκεκριμένη μορφή είναι ήπια και μη μεταδιδόμενη, αν και οι οικείοι του 27χρονου έλαβαν όλες τις προφυλάξεις προληπτικά. Πρόκειται για βακτήριο που αποικίζει συχνά το ανώτερο αναπνευστικό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι νοσούν όλοι όσοι έχουν το μικρόβιο, αλλά εκείνοι που είναι ευάλωτοι σε αυτό λόγω ηλικίας ή άλλων νοσημάτων. Η κατάσταση του νεαρού παραμένει, σύμφωνα με τον κ. Δανδουλάκη, σοβαρή αλλά σταθερή, όμως ο ίδιος εξέφρασε την αισιοδοξία ότι όλα θα πάνε καλά και ο νεαρός γρήγορα θα επιστρέψει στο σπίτι του.

Βακτηριακή Μηνιγγίτιδα

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, περισσότερο από το 75% των περιστατικών βακτηριακής μηνιγγίτιδας οφείλεται σε τρία βασικά βακτήρια: τον μηνιγγιτιδόκοκκο, τον πνευμονιόκοκκο και τον αιμόφιλο ινφλουέντζας τύπου Β. Αυτά ευθύνονται για το 90% των κρουσμάτων στα παιδιά.

Στους ενήλικες, ο πνευμονιόκοκκος αποτελεί τη συχνότερη αιτία της νόσου, ακολουθούμενος από τον μηνιγγιτιδόκοκκο και τη λιστέρια, η οποία παρουσιάζει αυξημένα περιστατικά σε νεογνά και σε άτομα άνω των 50 ετών. Λιγότερο συνηθισμένα βακτήρια, όπως ο σταφυλόκοκκος, ο στρεπτόκοκκος ομάδας Β και τα εντεροβακτηριοειδή, προκαλούν λοίμωξη σε ευπαθείς ομάδες, όπως τα νεογνά και οι ανοσοκατασταλμένοι ασθενείς.

Η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος μπορεί να εκδηλωθεί με διαφορετικές μορφές, που κυμαίνονται από πυρετό και ασυμπτωματική βακτηριαιμία έως σοβαρή σηψαιμία, τοξική καταπληξία και θάνατο. Τα κλινικά σύνδρομα που έχουν αναγνωριστεί περιλαμβάνουν βακτηριαιμία χωρίς σηψαιμία, μηνιγγοκοκκαιμία (σηψαιμία) χωρίς μηνιγγίτιδα και μηνιγγίτιδα με ή χωρίς μηννιγγοκοκκαιμία. Ακόμη η νόσος μπορεί να εκδηλωθεί και με λοίμωξη συγκεκριμένων οργάνων. Πρόσφατη ανάλυση των περιστατικών μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου κατά το χρονικό διάστημα 1998-2007, μέσω του συστήματος ABC στις ΗΠΑ, έδειξε ότι το συχνότερο κλινικό σύνδρομο είναι η μηνιγγίτιδα (50,2%) ακολουθούμενη από βακτηριαιμία (37,5%), πνευμονία (9,2%) και σηπτική αρθρίτιδα (2,0%).

Η τυπική αρχική κλινική εικόνα της μηνιγγίτιδας από N. meningitidis χαρακτηρίζεται από:

  • αιφνίδια έναρξη πυρετού,
  • ναυτία,
  • έμετο,
  • κεφαλαλγία,
  • μειωμένη ικανότητα συγκέντρωσης και
  • μυαλγίες σε ένα κατά τα άλλα υγιή ασθενή.

Σύμφωνα με προοπτική επιδημιολογική μελέτη, η χαρακτηριστική τριάδα συμπτωμάτων της μηνιγγίτιδας -πυρετός, αυχενική δυσκαμψία και διαταραχές συνείδησης- παρατηρήθηκε στο 27% των περιπτώσεων μηνιγγιτιδοκοκκικής μηνιγγίτιδας, ενώ ήταν πιο συχνή στην πνευμονιοκοκκική μηνιγγίτιδα (58%). Όταν προστέθηκε και το εξάνθημα στα διαγνωστικά κριτήρια, το ποσοστό των ασθενών που παρουσίαζαν τουλάχιστον δύο από αυτά τα τέσσερα συμπτώματα ανήλθε στο 89%.

Παράλληλα, συμπτώματα όπως κεφαλαλγία, κακουχία, έμετοι και σπασμοί είναι συνηθισμένα συνοδά της νόσου. Οι σπασμοί εμφανίζονται συχνότερα στα παιδιά (20-30%) και λιγότερο στους ενήλικες (κάτω από 12%), ξεκινώντας συνήθως ως εστιακοί και εξελισσόμενοι σε γενικευμένους. Τα εστιακά νευρολογικά συμπτώματα και οι επιληπτικές κρίσεις είναι πιο σπάνια στη μηνιγγιτιδοκοκκική μηνιγγίτιδα, αλλά συνηθέστερα σε περιπτώσεις μηνιγγίτιδας που οφείλονται σε αιμόφιλο ινφλουέντζας ή στρεπτόκοκκο (Streptococcus pneumoniae). Άλλες νευρολογικές εκδηλώσεις, όπως τα σημεία Kernig και Brudzinski, είναι ενδεικτικά μηνιγγίτιδας, αλλά η απουσία τους δεν αποκλείει τη διάγνωση της νόσου. Η βραδυκαρδία, οι έμετοι, το οίδημα οπτικής θηλής μπορεί να δηλώνουν αύξηση της ενδοκράνιας πίεσης οπότε απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στην απόφαση για διενέργεια οσφυονωτιαίας παρακέντησης.

Το εξάνθημα είναι χαρακτηριστικό, εμφανίζεται στο 50% των ασθενών κατά την πρώτη εξέταση, αφορά κυρίως τη μηνιγγιτιδοκοκκική μηνιγγίτιδα και είναι σε τυπικές περιπτώσεις πετεχειώδες ή πορφυρικό (80%) και σε άτυπες κηλιδοβλατιδώδες ή κνιδωτικό. Πορφυρικό ή πετεχειώδες εξάνθημα που συνοδεύεται από τοξική καταπληξία είναι παθογνωμονικό μηνιγγιτιδοκοκκαιμίας και προκαλεί ανησυχία για ενδεχόμενη αιμορραγία επινεφριδίων που έχει βαρεία κλινική εικόνα και μεγάλη θνητότητα. Η σηπτική αρθρίτιδα, η περικαρδίτιδα και η πνευμονία αποτελούν επίσης ένδειξη γενικευμένης λοίμωξης .

Πρώτα συμπτώματα

Σε περίπτωση υποψίας μηνιγγίτιδας, είναι κρίσιμο να αναζητήσετε άμεσα ιατρική βοήθεια. Τα κύρια συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Υψηλό πυρετό και ρίγη
  • Έντονη κεφαλαλγία
  • Αυχενική δυσκαμψία
  • Ναυτία και έμετο
  • Ευαισθησία στο φως (φωτοφοβία)
  • Αλλαγές στη συνείδηση (σύγχυση, λήθαργος)
  • Πετέχειες ή πορφυρικό εξάνθημα

Στα αρχικά στάδια της μηνιγγίτιδας τα συμπτώματα μπορεί να είναι μη ειδικά (πυρετός, κεφαλαλγία) και να θυμίζουν κοινή ίωση. Ωστόσο, όταν συνοδεύονται από εμετούς, φωτοφοβία, αυχενική δυσκαμψία ή εξάνθημα –ιδιαίτερα πορφυρικό– αποτελεί ένδειξη σοβαρής βακτηριακής λοίμωξης που απαιτεί άμεση εξέταση από γιατρό.

Δείτε επίσης:

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ