Τέλος δεν έχει η κατάρρευση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ)…
Στο νοσοκομείο Θήβας, παραιτήθηκαν οι δύο εναπομείναντες παθολόγοι με αποτέλεσμα τόσο στην κλινική όσο και στα επείγοντα να υπάρχουν πλέον μόνο δύο γιατροί οι οποίοι εργάζονται με μπλοκάκι ενώ ο ένας είναι μετακινούμενος για 6 έως 8 εφημερίες το μήνα. Η παθολογική κλινική του νοσηλευτικού ιδρύματος Θήβας λόγω της εποχής έχει πληρότητα που «αγγίζει» το 100% ενώ ο μέσος όρος επισκεψιμότητας στα επείγοντα προσεγγίζει τα 85 άτομα ημερησίως.
Η δραματική κατάσταση στο νοσοκομείο Θήβας έχει συνέπειες και για το νοσοκομείο Λιβαδειάς στο οποίο θα παραπέμπονται οι ασθενείς. Ωστόσο το ίδρυμα δεν βρίσκεται στην καλύτερη κατάσταση αφού η αντίστοιχη παθολογική κλινική και τα επείγοντα λειτουργούν με μόλις τέσσερις μόνιμους γιατρούς παθολόγους και τρεις ειδικευόμενους.
Μάλιστα, σε ανακοίνωσή της η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Βοιωτίας (Ε.Ν.Ι.Β.) εκπέμπει SOS καταγγέλλοντας πως τίθενται σε κίνδυνο οι ζωές ασθενών ενώ ζητά άμεση παρέμβαση του αρμόδιου Υπουργείου.
Ολόκληρη η ανακοίνωση:
«Η κατάσταση που επικρατεί στις δύο παθολογικές κλινικές του ν. Βοιωτίας είναι απελπιστική, και μάλιστα μέσω έξαρσης των ιώσεων, των λοιμώξεων αναπνευστικού, κλπ. Η μεν παθολογική κλινική του Γ.Ν. Θήβας αδυνατεί να νοσηλεύσει ασθενείς, διότι δεν έχει πλέον κανένα μόνιμο γιατρό, λόγω δύο παραιτήσεων, αδειών μητρότητας και αναρρωτικών αδειών για σοβαρά προβλήματα υγείας. Η κάλυψη λίγων εφημεριών από μία γιατρό με «μπλοκάκι» και μία μετακινημένη με «εντέλλεσθε» από γειτονικό Κ.Υ. προφανώς δεν λύνουν το πρόβλημα λειτουργίας της κλινικής.
Η δε παθολογική κλινική του Γ.Ν. Λιβαδειάς λειτουργεί αυτή τη στιγμή με τέσσερις παθολόγους, επίσης λόγω συνταξιοδοτήσεων, αδειών μητρότητας και αναρρωτικών αδειών για σοβαρά προβλήματα υγείας. Σε αυτή την ήδη πολύ δύσκολη λειτουργία, οι υπάρχοντες γιατροί καλούνται να διαχειριστούν περιστατικά που προσέρχονται στο Γ.Ν. Λιβαδειάς όχι μόνο από γειτονικές περιοχές αλλά και από την περιοχή της Θήβας. Και πρόσφατα, η Διοίκηση του Νοσοκομείου Λιβαδειάς κάλεσε έναν παθολόγο να καλύψει ένα πρωινό ωράριο στο Νοσοκομείο Θήβας για να διεκπεραιώσει εξιτήρια ασθενών που ήδη νοσηλεύονται, λες και οι γιατροί μπορούν να έχουν ιατρική άποψη ποιος ασθενής χρήζει ή όχι νοσηλείας, χωρίς να τον έχουν παρακολουθήσει σε σταθερή βάση!.
Υπό αυτές τις συνθήκες, οι ειδικευόμενοι γιατροί των δύο παθολογικών κλινικών προετοιμάζονται στην πλειοψηφία τους για παραίτηση, εξαναγκασμένοι από την τεράστια ευθύνη και τον τεράστιο φόρτο εργασίας που επωμίζονται, κάτι που δεν αντιστοιχεί σε γιατρούς που ακόμα εκπαιδεύονται (χωρίς πρακτικά να λαμβάνουν οποιαδήποτε ουσιαστική εκπαίδευση). Τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν στην ήδη οριακή λειτουργία του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών και στα δύο νοσοκομεία, που παραμένουν υποστελεχωμένα. Καταγγέλουμε την παραπάνω κατάσταση και όλους τους υπεύθυνους για αυτή, από την Διοίκηση των Νοσοκομείων Λιβαδειάς και Θήβας μέχρι την 5η ΥΠΕ και το Υπ. Υγείας, διότι πρακτικά έχουν αφήσει δύο παθολογικές κλινικές ανίκανες να προσφέρουν έργο. Η πολιτική της συνεχούς υποβάθμισης, της συνεχούς υποστελέχωσης και της ολοένα και μεγαλύτερης ιδιωτικοποίησης των δημόσιων δομών υγείας, έχει οδηγήσει, πέρα από την εργασιακή εξουθένωση των γιατρών, σε διευρυνόμενη αδυναμία του πληθυσμού και των ασθενών να εξυπηρετηθούν στα δύο νοσοκομεία. Η καθημερινή λειτουργία και εφημέρευση και των δύο κλινικών είναι επισφαλής, τόσο για τους εργαζόμενους, όσο και για τους ίδιους τους ασθενείς και δεν είμαστε διατεθειμένοι να περιμένουμε με σταυρωμένα τα χέρια τα επόμενα «Τέμπη».
Ζητάμε άμεση και κατεπείγουσα προκήρυξη των κενών οργανικών θέσεων που υπάρχουν, αλλά και σημαντική αύξηση των θέσεων στα Οργανογράμματα του Νοσοκομείου, μιας και συχνά αντιμετωπίζουμε προβλήματα ελλείψεων. Ζητάμε να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ για τη διασφάλιση της ομαλής και ασφαλούς λειτουργίας και των δύο κλινικών…