Διάχυτη είναι η ανησυχία στη Σαντορίνη λόγω της σεισμικής δραστηριότητας που καταγράφεται, με τους πολίτες να κάνουν λόγω τις τελευταίες ημέρες για περίεργα συμπτώματα όπως ζάλη, ίλιγγο και ναυτία. Αυτές οι αντιδράσεις του οργανισμού δεν είναι σπάνιες, καθώς έχουν παρατηρηθεί και σε άλλες σεισμόπληκτες περιοχές.
Σύμφωνα με μελέτες, δεν χρειάζεται να καταγραφούν πολλοί σεισμοί για να εμφανιστούν τέτοιου είδους συμπτώματα. Αντίθετα, ακόμα και ένας σεισμός μέτριας έντασης μπορεί να επηρεάσει τον οργανισμό, πόσο μάλλον όταν οι δονήσεις είναι συνεχείς. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι σεισμοί στη Σαντορίνη ανέρχονται σε χιλιάδες, προκαλώντας έντονη αίσθηση αποσταθεροποίησης στους κατοίκους.
Η σύνδεση ανάμεσα στους σεισμούς και αυτά τα συμπτώματα έχει καταγραφεί σε διάφορες επιστημονικές μελέτες. Μία από αυτές, που δημοσιεύθηκε το 2021, αναφέρθηκε σε αυτό το φαινόμενο ως «σύνδρομο μετασεισμικής ζάλης». Η έρευνα βασίστηκε στις μαρτυρίες 3.656 κατοίκων της πόλης Kumamoto στην Ιαπωνία, η οποία το 2016 επλήγη από δύο ισχυρούς σεισμούς, 6,5 και 7,3 Ρίχτερ, ακολουθούμενους από εκατοντάδες μετασεισμούς. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το 42% των συμμετεχόντων ανέφεραν ότι μετά τους σεισμούς ένιωθαν ίλιγγο και ναυτία, ενώ πολλοί είχαν την αίσθηση ότι το έδαφος κινούνταν ακόμα και όταν παρέμεναν ακίνητοι.
Σε άλλη έρευνα, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οι συμμετέχοντες είχαν «διαταραχή στη λειτουργία της ισορροπίας» μετά από έναν σεισμό 9 Ρίχτερ που έπληξε την Ιαπωνία το 2011. Μάλιστα, κατάφεραν να ξεπεράσουν το πρόβλημα αρκετές εβδομάδες ή ακόμη και μήνες μετά τον σεισμό.
Η ναυτία της κίνησης
Παρόμοια συμπτώματα έχουν αναφέρει και άνθρωποι που βίωσαν σεισμούς μικρότερης έντασης, όπως αυτόν των 4,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε στο Νιού Τζέρσι τον περασμένο Απρίλιο.
Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, οι πληγέντες εμφανίζουν ένα φαινόμενο γνωστό ως κινήτωση ή αλλιώς ναυτία της κίνησης, σύμφωνα με τον Dr. Larry Brown, καθηγητή Γεωφυσικής στο Πανεπιστήμιο Cornell. Όπως εξηγεί, «είναι σαν να βρίσκεται κανείς πάνω σε ένα πλοίο – το σώμα δεν είναι προετοιμασμένο για την ξαφνική κίνηση του εδάφους, γεγονός που προκαλεί έντονη αποσταθεροποίηση».
Αυτή η διαταραχή οφείλεται στην απορύθμιση της αίσθησης ισορροπίας και της θέσης μας στον χώρο. Η κύρια αιτία είναι το αιθουσαίο σύστημα του αυτιού, το οποίο λαμβάνει πληροφορίες από το περιβάλλον για να μας βοηθήσει να διατηρήσουμε την ισορροπία μας. Όταν το έδαφος κινείται απρόσμενα, ο εγκέφαλος λαμβάνει αντικρουόμενα μηνύματα, με αποτέλεσμα τη ζάλη, τη ναυτία και την αποπροσανατολιστική αίσθηση κίνησης.
Όταν το σώμα μας εκτεθεί σε ξαφνικές κινήσεις, όπως τα κύματα της θάλασσας ή οι δονήσεις από έναν σεισμό, το αιθουσαίο σύστημα του αυτιού μας απορρυθμίζεται επειδή λαμβάνει αντικρουόμενα σήματα. Τα μάτια μας αντιλαμβάνονται τον γύρω χώρο ως σταθερό, ενώ το σώμα και το κεφάλι μας νιώθουν ότι όλα κινούνται. Αυτή η σύγχυση των αισθήσεων είναι που οδηγεί στη ναυτία, τη ζάλη και την αίσθηση απώλειας ισορροπίας.
Διάρκεια και τρόποι αντιμετώπισης
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η διάρκεια της ναυτίας και των άλλων συμπτωμάτων εξαρτάται από την ένταση του σεισμού και διάφορους άλλους παράγοντες. Συνήθως, υποχωρούν μέσα σε λίγα λεπτά έως ώρες μετά τη δόνηση.
Εντούτοις, αν κάποιος βρίσκεται σε ψηλό κτήριο, όπου οι δονήσεις γίνονται πιο αισθητές, τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο. Το ίδιο ισχύει και για άτομα που είναι ευαίσθητα στη ναυτία της κίνησης, όπως όσοι ζαλίζονται κατά τη μετακίνηση με αυτοκίνητα ή πλοία. Ακόμη, όταν οι σεισμοί διαδέχονται ο ένας τον άλλο, το αιθουσαίο σύστημα του οργανισμού απορρυθμίζεται συνεχώς, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε επαναλαμβανόμενα επεισόδια ναυτίας και ζάλης.
Δείτε επίσης:
- Εύη Νομικού για Σαντορίνη: «Σπάνιο το γεωλογικό φαινόμενο, έχει ενεργοποιηθεί μεγάλος σεισμογόνος χώρος»
- Σεισμική ακολουθία στη Σαντορίνη: «Μην μας ”ξεγελάνε” οι ήπιες δονήσεις, θα έχουμε και 5άρια», προειδοποιούν οι επιστήμονες
- Βρυχάται ο Εγκέλαδος στη Σαντορίνη – Δίδυμοι σεισμοί 4,2 Ρίχτερ τα ξημερώματα