Παρά την εκτεταμένη κατανάλωση αλκοόλ στην Ευρώπη, η ενημέρωση των πολιτών για τους κινδύνους που αυτό εγκυμονεί παραμένει ελλιπής. Στο πλαίσιο αυτό, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας πως πολλοί αγνοούν τη συσχέτιση του αλκοόλ με διάφορες μορφές καρκίνου, όπως του μαστού και του παχέος εντέρου. Με τα ποσοστά θνησιμότητας να αυξάνονται, ο ΠΟΥ ζητά την επιβολή προειδοποιητικών ετικετών στα αλκοολούχα ποτά, ανάλογων με εκείνες των προϊόντων καπνού.
Όπως εξηγεί, η Ευρώπη έχει τα υψηλότερα ποσοστά κατανάλωσης αλκοόλ στον κόσμο, ενώ ετησίως χάνουν τη ζωή τους 800.000 άνθρωποι εξαιτίας του, αλλά ελάχιστοι πολίτες είναι ενημερωμένοι για τους κινδύνους που κρύβει, αναφέρει.
Σύμφωνα με έρευνα του ΠΟΥ που διεξήχθη σε 14 ευρωπαϊκές χώρες, η ενημέρωση των πολιτών για τη σύνδεση του αλκοόλ με τον καρκίνο παραμένει ανησυχητικά χαμηλή. Μόλις το 15% των ερωτηθέντων γνωρίζει ότι η κατανάλωσή του μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του μαστού, ενώ μόνο το 39% είναι ενήμερο για τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Ωστόσο, οι δύο αυτές μορφές καρκίνου ευθύνονται για το μεγαλύτερο ποσοστό θανάτων που σχετίζονται με το αλκοόλ στην Ευρωπαϊκή Ένωση – ο καρκίνος του μαστού στις γυναίκες και ο καρκίνος του εντέρου στους άνδρες.
Παρά τη σοβαρότητα των ευρημάτων, η νομοθετική ανταπόκριση παραμένει περιορισμένη. Μέχρι στιγμής, μόνο τρεις από τις 27 χώρες της ΕΕ έχουν υιοθετήσει προειδοποιητικές ετικέτες στα αλκοολούχα ποτά, ενώ σε ευρύτερη κλίμακα, μόλις 13 από τις 53 χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας του ΠΟΥ έχουν εφαρμόσει αντίστοιχα μέτρα.
Η άγνοια γύρω από τους κινδύνους του αλκοόλ είναι εκτεταμένη: ενώ το 53% των συμμετεχόντων γνωρίζει τη γενική σύνδεση του αλκοόλ με τον καρκίνο, το 90% είναι σαφώς πιο ενημερωμένο για τις βλάβες που προκαλεί στο ήπαρ. Επιπλέον, εκτός από τον καρκίνο του μαστού και του παχέος εντέρου, το αλκοόλ έχει συσχετιστεί και με τον καρκίνο του στόματος, μια πληροφορία που αγνοεί το 72% των Ευρωπαίων, καθώς μόνο το 28% των ερωτηθέντων δήλωσε ενήμερο.
Τι συνιστά ο ΠΟΥ
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει για τη σχέση του αλκοόλ με τον καρκίνο, ενώ εδώ και χρόνια υποστηρίζει την ανάγκη τοποθέτησης προειδοποιητικών ετικετών στα οινοπνευματώδη ποτά. Αυτή τη φορά, όμως, η έκκλησή του είναι πιο επιτακτική από ποτέ, ζητώντας από τα κράτη-μέλη της ευρωπαϊκής περιφέρειάς του να θεσπίσουν σχετική νομοθεσία.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι ετικέτες αυτές πρέπει να είναι υποχρεωτικές, ξεκάθαρες και τοποθετημένες σε εμφανές σημείο. Όπως επισημαίνει, οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να βασίζονται στην αυτορρύθμιση της βιομηχανίας οινοπνευματωδών, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος οι παραγωγοί να επιλέξουν «δυσδιάκριτη τοποθέτηση και διφορούμενα μηνύματα».
Οι προειδοποιήσεις, σύμφωνα με τον Οργανισμό, πρέπει να μεταφέρουν σαφή μηνύματα είτε μέσω κειμένου είτε σε συνδυασμό με εικονογράμματα. Παράλληλα, αποτρέπει τις κυβερνήσεις από το να βασίζονται σε κώδικες QR για την ενημέρωση των καταναλωτών, καθώς μελέτες δείχνουν ότι μόλις το 0,26% των ανθρώπων τους χρησιμοποιεί για να λάβει πληροφορίες που αφορούν την υγεία του.
Αντιθέτως, όταν οι προειδοποιήσεις είναι άμεσα ορατές στις συσκευασίες, η ευαισθητοποίηση του κοινού αυξάνεται σημαντικά. Έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε σχεδόν 20.000 εθελοντές έδειξε ότι η τοποθέτηση σαφών και ευδιάκριτων μηνυμάτων στα μπουκάλια και στα κουτάκια συμβάλλει ουσιαστικά στην καλύτερη ενημέρωση των καταναλωτών.
Δείτε επίσης:
- Ρεκόρ καταγράφουν τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα στην Ευρώπη
- Η Ουγγαρία η επόμενη χώρα που ετοιμάζεται να αποχωρήσει από τον ΠΟΥ
- Και η Αργεντινή εγκαταλείπει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας!
- Καμπανάκι από τον ΠΟΥ: «Δύσκολο και περίπλοκο ζήτημα η αποκατάσταση του συστήματος υγείας στη Γάζα»