Σε κοινή έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) και της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) αναφέρεται πως ανησυχία έχει προκληθεί στις ευρωπαϊκές υγειονομικές αρχές εκτεταμένες επιδημίες μόλυνσης από σαλμονέλα που φαίνεται ότι συνδέονται με κατανάλωση σπόρων alfalfa.
Η χώρα που επλήγη περισσότερο ήταν η Νορβηγία, με 257 περιστατικά, ακολουθούμενη από τη Σουηδία, τη Φινλανδία και τη Γερμανία. Η επιδημία συνεχίζεται και τα περιστατικά σαλμονέλωσης ενδέχεται να εξακολουθήσουν να εμφανίζονται μέχρι να εντοπιστούν τα σημεία μόλυνσης των σπόρων και να τεθούν υπό έλεγχο.
Η σαλμονέλα μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια, ιδιαίτερα σε βρέφη, ηλικιωμένους ή ευπαθή άτομα και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Όσοι διατρέχουν κίνδυνο θα πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση σπόρων, εκτός εάν έχουν μαγειρευτεί καλά, σύμφωνα με τις συστάσεις του ECDC και της EFSA. Οι παραγωγοί των σπόρων δε καλούνται να τηρούν αυστηρά τις διαδικασίες ασφάλειας τροφίμων ώστε να αποτρέψουν τη διάθεση μολυσμένων προϊόντων στους καταναλωτές.