Διαστάσεις που προκαλούν μεγάλη ανησυχία παρουσιάζει ο σακχαρώδης διαβήτης στη χώρα μας, καθώς το 12% των πολιτών πάσχει από τη νόσο, ενώ οι θάνατοι παρουσιάζουν αύξηση.
Μάλιστα, από 1.667 που καταγράφηκαν το 2014 εκτοξεύτηκαν στους 2.580 το 2021, σύμφωνα με τη μελέτη «Η επιβάρυνση του διαβήτη και οι προοπτικές μεταρρύθμισης: Συμπεράσματα για το Εθνικό Σύστημα Υγείας» που εκπονήθηκε από το London School of Economics (LSE) για λογαριασμό της Πλατφόρμας Διαβήτη του ΣΦΕΕ. Και εκτός από τους θανάτους ο αριθμός των πολιτών που πάσχουν επιβαρύνει τη φαρμακευτική δαπάνη, η οποία από 3,8 δισ. ευρώ το 2014 αυξήθηκε σε 7,1 δισ. ευρώ το 2023, καθώς οι τρίμηνες θεραπείες από 300 ευρώ που στοίχιζαν έχουν «σκαρφαλώσει» στα 1.400 ευρώ. Στην παρουσίαση της μελέτης που έγινε στην Αθηναϊκή Λέσχη από τον καθηγητή του LSE Πάνο Καναβό η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, το Ευρωπαϊκό Φόρουμ για τον Διαβήτη, εκπρόσωποι των επιστημονικών εταιριών, των συλλόγων ασθενών και των φαρμακευτικών εταιριών κατέθεσαν προτάσεις για την αντιμετώπιση της νόσου, βάσει των νεότερων «όπλων» που διαθέτει η επιστήμη.
Το θέμα του διαβήτη απασχολεί ιδιαίτερα το υπουργείο Υγείας, όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης, επισημαίνοντας ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα τεράστιο πρόβλημα: «Η αλλαγή τεχνολογίας σε σχέση με τις παραδοσιακές ταινίες μέτρησης σακχάρου έχει μεν ως αποτέλεσμα πιο αξιόπιστες μετρήσεις για τους ασθενείς, αλλά από την άλλη πλευρά έχει οδηγήσει τον προϋπολογισμό σε εκρηκτική άνοδο» σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.
Ο Ολύμπιος Παπαδημητρίου, πρόεδρος Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, ανέφερε πως ο διαβήτης «είναι μία χρόνια, αλλά και ύπουλη νόσος, καθώς στο ξεκίνημά της μπορεί να μη δώσει ορατά συμπτώματα, όμως επιβαρύνει πολύ το σύστημα υγείας και πολλά χρόνια μετά την πρώτη διάγνωση. Επίσης, συνοδεύεται από σοβαρές επιπλοκές που επιβαρύνουν σημαντικά τους προϋπολογισμούς της υγείας».
Ο Bart Torbeyns, γενικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Φόρουμ για τον Διαβήτη, σημείωσε: «61 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη ζουν με διαβήτη. Είναι σημαντικό το κομμάτι της πρόληψης, αλλά ακόμη υπάρχουν κενά στη συλλογή δεδομένων για την επίπτωση της νόσου. Η καταγραφή και η παρακολούθηση των ασθενών είναι κρίσιμης σημασίας».
Η μελέτη του LSE προτείνει συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις:
Υιοθέτηση Εθνικής Στρατηγικής για τον διαβήτη, με ξεκάθαρους στόχους και δράσεις.
Ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με έμφαση στον έγκαιρο προσυμπτωματικό έλεγχο και στη διεύρυνση του ρόλου των νοσηλευτών.
Επένδυση στην ψηφιοποίηση και στα δεδομένα υγείας μέσω ενός ολοκληρωμένου μητρώου διαβητικών και πλήρους εφαρμογής του ΑΗΦΥ.
Μετάβαση σε ολιστική φροντίδα, ενσωματώνοντας την ψυχική υγεία, τη διατροφή και τη γενικότερη μεταβολική κατάσταση των ασθενών.
Βελτίωση της αξιολόγησης τεχνολογιών υγείας (HTA), ώστε να υπάρχει πιο δίκαιη αποζημίωση φαρμάκων και ιατροτεχνολογικών προϊόντων. Η μελέτη αποτελεί συναγερμό για δράση, καθώς, εάν η κατάσταση παραμείνει έως έχει, οι ειδικοί συμφώνησαν πως θα είναι πλέον εκτός ελέγχου.
Πηγή: Espresso