Οι γονείς που θέλουν να βγάλουν καλά παιδιά καλό θα ήταν να εντάξουν στη διατροφή τους πολλά ψάρια, καθώς νέα έρευνα έδειξε ότι τα μικρά παιδιά που τρώνε δύο φορές την εβδομάδα ψάρι γίνονται καλύτεροι χαρακτήρες.
- Του Βασίλη Χονδρογιάννη – εφημερίδα Espresso
Η διαπίστωση ότι τα παιδιά που καταναλώνουν ψάρια γίνονται πιο δοτικά, ευγενικά και κοινωνικά δεν είναι τυχαία, πιστεύουν οι ερευνητές του βρετανικού University of Bristol, με επικεφαλής τη δρα Caroline Taylor. Στην έρευνα, που δημοσίευσαν στο «European Journal of Nutrition», εξηγούν ότι ουσίες στα ψάρια, όπως το ιώδιο, το σελήνιο και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, έχει αποδειχτεί ότι παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και την εξέλιξη των γνωστικών δεξιοτήτων των ανηλίκων.
Οι ερευνητές μελέτησαν 6.000 παιδιά στην Αγγλία από την ηλικία των εφτά ετών μέχρι που έκλεισαν τα εννιά. Από αυτά, το 7,2% δεν έτρωγε καθόλου ψάρι μέσα στην εβδομάδα, το 63,9% έτρωγε μία μερίδα ψάρι την εβδομάδα και το 28,9% δύο μερίδες.
Τα επτάχρονα που δεν έτρωγαν καθόλου ψάρι είχαν 35% πιο μεγάλες πιθανότητες η εξέλιξη των συμπεριφορικών ικανοτήτων τους να είναι κάτω από τον μέσο όρο σε σχέση με τους συνομηλίκους τους που έτρωγαν τουλάχιστον μία μερίδα ψάρι την εβδομάδα. Το ποσοστό αυτό ήταν αυξημένο στο 43% στα παιδιά εννέα ετών. Επιπρόσθετα, τα παιδιά που έτρωγαν δύο μερίδες ψάρι την εβδομάδα ήταν περισσότερο αλτρουιστές, πιο φιλικά, πιο ευγενικά, πιο κοινωνικά στις συναναστροφές τους με άλλα παιδιά.