«Επιδημία» καρκίνων του εντέρου που ασυνήθιστα χτυπάει νέους ανθρώπους είναι σε εξέλιξη, σύμφωνα με ερευνητές, οι οποίοι μάλιστα υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν την αιτία που τους προκαλεί.
- Από τον Βασίλη Χονδρογιάννη
Η έρευνα που δημοσίευσαν στο «Nature» αναφέρει ότι πρόκειται για κοινό βακτήριο που κόλλησαν από τις τροφές όταν ήταν παιδιά και τους προκάλεσε γενετικές μεταλλάξεις στο έντερο, οι οποίες οδήγησαν αργότερα στον καρκίνο.
Οι γιατροί στη Βρετανία και στις ΗΠΑ είναι σε κατάσταση συναγερμού, καθώς καταγράφουν μεγάλο αριθμό ασθενών 20, 30 ή και 40 ετών που εμφανίζουν καρκίνο του παχέος εντέρου, ασθένεια που μέχρι τώρα συναντιόνταν κυρίως στους ηλικιωμένους. Μάλιστα, η αυξητική τάση στα κρούσματα στους νέους παρατηρήθηκε στις 27 από τις 50 χώρες που εξέτασε η ερευνητική ομάδα του Ludmil Alexandrov από το αμερικανικό University of California San Diego.
Οι ερευνητές, αφού μελέτησαν 981 ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου από 11 χώρες, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπαίτιο είναι το βακτήριο Εσερίχια Κόλι (E.Coli) το οποίο όταν παραμείνει στον ανθρώπινο οργανισμό απελευθερώνει την καρκινογόνο ουσία κολιβακτίνη. Η ουσία αυτή προκαλεί βλάβες στα γονίδια των κυττάρων του εντέρου, οδηγώντας σε μεταλλάξεις, οι οποίες, όταν εμφανίζονται σε παιδική ηλικία, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την εμφάνιση αργότερα καρκίνου του παχέος εντέρου.
Στις ημέρες μας, περίπου το 30% με 40% των παιδιών στη Βρετανία και στις ΗΠΑ έχει στον οργανισμό του το βακτήριο Εσερίχια Κόλι. Το πιο πιθανό είναι να το έχουν κολλήσει από μοσχαρίσιο κιμά που δεν έχει μαγειρευτεί αρκετή ώρα, από φρούτα ή λαχανικά, όπως το μαρούλι και το σπανάκι, που δεν πλύθηκαν καλά και μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά.
Και λέγαμε κι εμείς ότι μπορεί να ευθύνονται για τους καρκίνους, τα αυτοάνοσα, τις καρδιοπάθειες, που θερίζουν νέους υγιείς ανθρώπους, οι μπουρλάδικες φολες με τις οποίες τρύπησαν τον πληθυσμό για να τον “”προστατέψουν”” από τον τρομερό κουραδοϊο.